Ιράν: Aν οι ΗΠΑ παραβιάσουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σε μία εβδομάδα θα δουν το αποτέλεσμα

από Team MyPortal.gr
sms

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα «το μετανιώσει» αν αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκτίμησε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, προειδοποιώντας ότι η αντίδραση της Τεχεράνης θα είναι πιο ισχυρή από όσο πιστεύει ο ομόλογός του.

«Δεν θα παραβιάσουμε πρώτοι τη συμφωνία, όμως εκείνοι (σ.σ. οι ΗΠΑ) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα το μετανιώσουν αν την παραβιάσουν», τόνισε ο Ροχανί στη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Πυρηνικής Τεχνολογίας.

«Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος -που κάνει μεγάλες δηλώσεις και συνεχώς αλλάζει τα λόγια και τις πράξεις του-προσπαθεί επί 15 μήνες να καταργήσει τη συμφωνία (…) όμως η δομή της είναι τόσο ισχυρή που δεν έχει κλονιστεί», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει περιθώριο ως τις 12 Μαΐου να αποφασίσει αν θα επαναφέρει σε ισχύ τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, οι οποίες έπαψαν να ισχύουν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Για να μην αποσυρθούν οι ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους του να σκληρύνουν κάποιους από τους όρους της συμφωνίας. Από την πλευρά του το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι αν πάψει να ισχύει η συμφωνία, θα επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα για να πετύχει ένα ακόμη πιο προηγμένο επίπεδο στην πυρηνική του τεχνολογία από αυτό που είχε πριν το 2015.

«Είμαστε πιο προετοιμασμένοι από όσο πιστεύουν και θα δουν ότι αν παραβιάσουν τη συμφωνία αυτή, σε μία εβδομάδα, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, θα δουν το αποτέλεσμα», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος.

Αν οι ΗΠΑ «αποσυρθούν από τη συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι δεν τηρούν τον λόγο τους. Αυτό θα βλάψει τη φήμη τους και την αξιοπρέπειά τους στη διεθνή σκηνή», εκτίμησε ο Ροχανί.

Ο Ιρανός πρόεδρος εξήγησε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για κάθε πιθανό σενάριο, περιλαμβανομένης της διατήρησης της συμφωνίας χωρίς τις ΗΠΑ –μόνο με τις ευρωπαϊκές χώρες, την Κίνα και τη Ρωσία–, αλλά και για το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ