Ιός «ζόμπι» αναβιώνει μετά από 48.500 χρόνια σε παγετό

από Team MyPortal.gr
sms

Το λιώσιμο του μόνιμου στρώματος πάγου (permafrost) εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών στην Αρκτική οδηγεί σε αναβίωση ιών, οι οποίοι ήταν αδρανείς για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι ιοί αυτοί θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και των ανθρώπων.

Σύμφωνα με το CNN χημικά και ραδιενεργά απόβλητα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την άγρια ζωή και να διαταράξουν τα οικοσυστήματα, μπορεί επίσης να απελευθερωθούν από το λιώσιμο των πάγων.

Ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστημίου Aix-Marseille Ζαν-Μισέλ Κλαβερί, έψαξε σε δείγματα από τη Σιβηρία «ιούς ζόμπι» – όπως τους αποκαλεί-  και βρήκε μερικούς. Πρόκειται για μεγαλύτερους ιούς από την τυπική ποικιλία, ορατούς με ένα κανονικό μικροσκόπιο φωτός και όχι με ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Η ομάδα του κατάφερε το 2014 να αναβιώσει ιό από μόνιμο παγετώνα, μολυσματικό (όχι για ανθρώπους) για πρώτη φορά μετά από 30.000 χρόνια, εισάγοντας τον σε καλλιεργημένα κύτταρα. Το 2015 απομόνωσε έναν διαφορετικό τύπο ιού που επίσης στόχευε αμοιβάδες.

Τα τελευταία στελέχη αντιπροσωπεύουν πέντε νέες οικογένειες ιών που αναβίωσαν. Το παλαιότερο ήταν σχεδόν 48.500 ετών, με βάση τη ραδιοχρονολόγηση του εδάφους, και προήλθε από δείγμα γης που ελήφθη από μια υπόγεια λίμνη 16 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Τα νεότερα δείγματα, που βρέθηκαν στο περιεχόμενο του στομάχου και στο τρίχωμα των λειψάνων ενός μαλλιαρού μαμούθ, ήταν ηλικίας 27.000 ετών.

wikipedia

«Θεωρούμε αυτούς τους ιούς που μολύνουν τις αμοιβάδες ως υποκατάστατα για όλους τους άλλους πιθανούς ιούς που μπορεί να υπάρχουν στο μόνιμο στρώμα πάγου», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι ο permafrost καλύπτει το ένα πέμπτο του βόρειου ημισφαιρίου, λειτουργεί ως ένα είδος χρονοκάψουλας, διατηρώντας – εκτός από τους αρχαίους ιούς – απωλιθώματα πολλών εξαφανισμένων ζώων που οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανασύρουν και να μελετήσουν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων δύο μικρών λιονταριών και ενός μαλλιαρού ρινόκερου.