Ημέρες έργων σύγχρονου πολιτισμού

από Team MyPortal.gr
sms

Γράφει η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, Υπ.Συντονίστρια Πολιτιστικού Επιχειρείν Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων ΝΔ, Μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

 

Χρονιά ορόσημο υπήρξε το 2022 για την ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού με εμφανής τη στήριξη του κλάδου των εργαζομένων. Παρά λοιπόν την πανδημία, ένας ολόκληρος κλάδος  κρατήθηκε όρθιος με πάνω από μισό δισ. ευρώ ήδη και μέτρα όπως το Μητρώο Καλλιτεχνών, την επιδότηση θέσεων  θεάτρων και κινηματογράφων, τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια του κινηματογράφου στο 6%, το FreedomPass και πολλά ακόμη.

Η θωράκιση εξάλλου του συγκεκριμένου κλάδου – όταν μάλιστα απασχολεί ένα αρκετά μεγάλο αριθμό εργαζομένων –  υπήρξε προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης, ακόμη και αν κάποιοι συνεχίζουν να το αρνούνται. Οι αριθμοί  όμως είναι αυτοί που μετράνε και στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση από τον Μάρτιο 2020, δια των συναρμοδίων Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Πολιτισμού στήριξε με περισσότερα από 500.000.000 ευρώ τους επαγγελματίες του τομέα. Ειδικότερα, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχεδιάστηκαν μέτρα που στήριξαν  ουσιαστικά τους επαγγελματίες της σύγχρονης δημιουργίας και τους χειροτέχνες.

Συγκεκριμένα, όσοι καλλιτέχνες – χειροτέχνες προβούν σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους έως τις 30.6.2023, απαλλάσσονται για τα έτη 2022, 2023 και 2024 από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, ύψους 650 ευρώ για κάθε έτος. Ακόμη, εφόσον ανοίξουν, ξανά, τα βιβλία τους, σε αυτή τη χρονική περίοδο, τους παρέχεται επιδότηση 30% επί του τζίρου τους, ως βοήθεια, μέχρι το ύψος των 5.000 ευρώ. Παράλληλα, υπήρξε ειδική μέριμνα για τους συνεπείς, ενεργούς καλλιτέχνες – χειροτέχνες, παρέχοντάς τους σημαντική έκπτωση για χρονικό διάστημα τριών ετών (2022-2024), με το οφειλόμενο τέλος επιτηδεύματος να διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Απευθύνεται στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που αναγκάστηκαν να “κλείσουν” τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης -μετά το 2010- και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του κλάδου”.

Επιπροσθέτως,ενισχύθηκαν οικονομικά θέατρα, μουσικές σκηνές, χοροθέατρα, συναυλιακοί χώροι, χώροι παραστάσεων, επιχειρήσεις κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών με συνολικό ποσό 20 εκατ. ευρώ για το 2021 όπως  προέβλεπε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Επικρατείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β’ 6231/24.12.2021).

Σύμφωνα και με τα όσα είπε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, :

«Η επέκταση του μέτρου επιδότησης θέσεων αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλέγματος προστασίας που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση για τη θωράκιση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και των εργαζομένων του. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στον τομέα του Πολιτισμού από την Πολιτεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

 

 

 

Όπως παρατηρούμε λοιπόν στόχος του υπουργείου και της ίδιας της κυβέρνησης ήταν το 2022 να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο μέσα από ουσιαστική διαβούλευση και μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα του πολιτισμού, και να δοθούν ισχυρά κίνητρα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μάχη για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κυβέρνηση πρόταξε και πέτυχε το να βγει η Ελλάδα από τη διεθνή μαύρη λίστα της πειρατείας, ενώ αξίζει να αναφερθούμε στο σχέδιο για την βελτίωση και απλούστευση της πρόσβασης των AMEA στον πολιτισμό, όχι μόνο ως κοινό αλλά και ως δημιουργοί.

Ένας πολιτισμός προσβάσιμος λοιπόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, στον οποίο σημαντικό ρόλο παίζουν φυσικά και περιφερειακοί πολιτιστικοί θεσμοί (όπως τα ΔΗΠΕΘΕ και οι δημοτικοί πολιτιστικοί φορείς), των οποίων τις δράσεις το ΥΠΠΟΑ στηρίζει τόσο οικονομικά όσο και με την παροχή τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής. Επίσης,  θεσμοί (όπως το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός») , η δυνατότητα αξιοποίησης του FreedomPass από νέους για πολιτιστικές δραστηριότητες, τα πολιτιστικά προγράμματα για όσους είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ αλλά και νέα, ειδικά προγράμματα για συμπολίτες μας άνω των 65 ετών .

Τέλος, έμφαση δόθηκε και στην προσέλκυση μεγάλων οπτικοακουστικών παραγωγών μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία και συμπεριλαμβάνει: α) κίνητρα, όπως το cashrebate του ΕΚΟΜΕ, β) υποδομές γ) υπηρεσίες (μέσα από τη διεύθυνση του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου όσο και περιφερειακά Filmoffices, και δ) επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό: συνεργεία, τεχνικοί, δημιουργοί.

Δεν είναι λοιπόν μόνο το εργασιακό πλαίσιο των ανθρώπων του κλάδου και σαφέστατα δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις για τις οποίες μπορούμε να μιλάμε για έργα και ημέρες του σύγχρονου πολιτισμού. Αυτό που έχει σημασία και που τελικά πέτυχε, είναι οι ρεαλιστικές πολιτικές, οι οποίες και έχουν αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών σήμερα, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Και για όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ακόμη πως η κυβέρνηση μισεί τον πολιτισμό, καλό θα ήταν να αφήσουν κάθε προεκλογική αντιπαράθεση έξω από την τέχνη, και να συνειδητοποιήσουν πως η τέχνη είναι αυτή που ενώνει, είναι αυτή που μας ένωσε τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας και θωράκισε κατά ένα μεγάλο βαθμό ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κόσμο…