Η Ημαθία, τα σενάρια και ο Νίκος Καρανίκας

από Team MyPortal.gr
sms

Ανω κάτω ενδέχεται να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική Μακεδονία, αν επιλεγεί η στρατηγική της ριζικής ανανέωσης στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Κι αυτό για δύο λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με την αναμενόμενη εκλογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όπου -όπως όλα δείχνουν και με βάση τα σημερινά εκλογικά δεδομένα- θα είναι δεύτερο κόμμα. Ετσι και ο αριθμός των βουλευτών του θα μειωθεί δραματικά.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις σκέψεις που υπάρχουν σε μερίδα συνεργατών του πρωθυπουργού να προωθηθούν στη Βουλή άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και θεωρούνται της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Δύο τέτοια πρόσωπα ακούγονται για την κεντρική Μακεδονία: η Εφη Αχτσιόγλου και ο Νίκος Καρανίκας. Για την υπουργό εργασίας –όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν- ακούγεται έντονα ότι μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή της στο νομό Πέλλας ,καθώς κατάγεται από τα Γιαννιτσά και ο πατέρας είχε κατέβει υποψήφιος δήμαρχος πριν από κάποια χρόνια. Για να εκλεγεί πάντως βουλευτής η νεαρή εξωκοινοβουλευτική υπουργός θα πρέπει να υπερκεράσει τη Θεοδώρα Τζάκρη, κάτι που δε θεωρείται εύκολο εγχείρημα.

Δεύτερο όνομα-έκπληξη για την κεντρική Μακεδονία είναι ο Νίκος Καρανίκας. Ο Θεσσαλονικιός, που είναι παλιός προσωπικός φίλος του Αλέξη Τσίπρα και σήμερα κατέχει τη θέση του πρωθυπουργικού συμβούλου στρατηγικής, κατάγεται από την Αλεξάνδρεια και ακούγεται ότι θα τον ενδιέφερε μια βουλευτική υποψηφιότητα στο νομό Ημαθίας. Μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση ο Καρανίκας δεν θα ξεκινούσε από μηδενική βάση, μια και στο παρελθόν είχε πολιτευθεί με επιτυχία στο νομό η αδελφή του, Ξανθίππη, η οποία είχε εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 2012.

Θετικό για τον Καρανίκα είναι ότι εδώ δεν υπάρχει ισχυρός βουλευτής. Ο Κώστας Λαπαβίτσας δεν είναι πια στον ΣΥΡΙΖΑ και οι τρεις βουλευτές που εκλέχτηκαν στις δεύτερες εκλογές του 2015 (Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου), δε θεωρούνται βαριά ονόματα, καθώς όλοι συγκέντρωσαν περίπου τους ίδιους σταυρούς προτίμησης (6.000 με 7.000). Παρόλα αυτά παραμένουν στο παιχνίδι. Και είναι σίγουρο ότι θα αντισταθούν γερά στο ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός Βουλής λόγω Καρανίκα, καθώς το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει στο νόμο μόνο έναν βουλευτή (έναντι τριών που έχει σήμερα) είναι πολύ ισχυρό. Και το σενάριο να είναι πρώτος σε σταυρούς ο Καρανίκας δεν θεωρείται απίθανο…