Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού
Εκλέγεται για έξι συνεχείς φορές δήμαρχος με ποσοστά που αγγίζουν το 70%. Ο λόγος για τον σημερινό δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη και εκ νέου υποψήφιο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο οποίος από το 2019 βρίσκεται στην καρέκλα του προέδρου της ΠΕΔ Κ-Μ. Ο κ. Καϊτεζίδης μιλά στην «Π» για την παρακαταθήκη που αφήνει, τα επόμενα σχέδια του και τους στόχους που θέτει ενώ κάνει και τον απολογισμό του για τα θητεία του ως πρόεδρος των δημάρχων Κεντρικής Μακεδονίας.
Κύριε Καϊτεζίδη μετράτε ήδη 25 χρόνια στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διεκδικείτε τον δημαρχιακό θώκο Πυλαίας Χορτιάτη για 7η συνεχή φορά. Ποια παρακαταθήκη αφήνετε για να ζητήσετε εκ νέου την ψήφο των δημοτών σας;
Την παρακαταθήκη της ενότητας των τοπικών κοινωνιών. Εξάλλου και ο συνδυασμός μας που όλα αυτά τα χρόνια συγκεντρώνει ποσοστά πολύ υψηλά λέγεται «Δύναμη Ενότητας». Τα δύσκολα ήρθαν στην εποχή του Καλλικράτη που ενωθήκαμε ξαφνικά και απροετοίμαστα από τη μεριά της πολιτείας. Οι μέχρι τότε «κοντοχωριανοί» γίναμε «συγχωριανοί». Από δήμαρχος ενός δήμου έγινα δήμαρχος 3 δήμων και μίας μεγάλης περιοχής. Το ότι ενώσαμε αυτές τις κοινωνίες ήταν σημαντικό. Εδώ αυτό δεν έγινε με αντιπαράθεση των αυτοδιοικητικών, αλλά με τη συνένωση των δυνάμεων, που είναι το βασικό μου μότο. Όταν με ρωτάνε σήμερα ποιο είναι το σημαντικότερο έργο που έχω κάνει τα 25 χρόνια που είμαι δήμαρχος απαντώ με 4 λέξεις: η ενότητα των τοπικών κοινωνιών. Είναι πολύ σημαντικό οι κοινωνίες να ενώνουν δυνάμεις για να πετύχουν το καλύτερο και όχι να παλεύουν η μία ενάντια στην άλλη. Από εκεί και πέρα έχουμε να επιδείξουμε έναν μεγάλο απολογισμό με πάνω από 174 σημαντικά έργα που έγιναν πραγματικότητα χάρις στα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφαλίσαμε και τα οποία ξεπέρασαν τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Έργα με τα οποία άλλαξε η εικόνα του τόπου μας και βελτιώθηκε η καθημερινότητα και η εξυπηρέτηση του πολίτη, σε κάθε περιοχή. Τέλος σημαντική ήταν και η κοινωνική πτυχή της πολιτικής μας, με την οποία αγκαλιάσαμε και προστατεύσαμε κυρίως τους ευπαθείς συμπολίτες μας.
Το 1998 εκλεγήκατε για πρώτη φορά δήμαρχος στον πρώην δήμο Πανοράματος. Θυμάστε ποιοι ήταν τότε οι πρώτοι σας στόχοι; Ποιοι είναι οι σημερινοί στόχοι σας για τον τόπο σας;
Το κυρίαρχο ήταν η όρεξη για δουλειά που δεν με εγκατέλειψε μέχρι και σήμερα. Θέλω πάντοτε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Η συνέπεια σε ό,τι υποσχόμαστε είναι κάτι που είχα από τότε ως φιλοσοφία. Θέλω αυτά που λέω να τα κάνω και πράξη. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να διακρίνει έναν πολιτικό. Η συνέπεια και η αξιοπιστία αυτών που λέει σε σχέση με αυτά που κάνει. Όταν πρωτοεκλέχτηκα υπήρχε -όπως και σήμερα- αίσθημα ευθύνης, διάθεση για πολλή δουλειά, για να είμαστε αξιόπιστοι στις υποχρεώσεις μας.
Οι στόχοι ήταν τότε και τώρα οι ίδιοι. Αυτό που επαναλαμβάνω πάντοτε είναι ότι πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα: Να υπηρετούμε την καθημερινότητα με σύγχρονο τρόπο και ποιοτικό. Να υλοποιούμε τα σημαντικά έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Τέλος, να υπηρετούμε μία κοινωνική αγκαλιά για τους συμπολίτες μας. Δηλαδή να νιώθουν ότι στο δήμο θα βρουν ανθρώπους που θα τους ακούσουν και θα παλέψουν μαζί τους. Πάντοτε με λογική αυτοδιοικητική, που είναι και η σφραγίδα μου.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα δημοτική θητεία; Τι δεν προλάβατε να υλοποιήσετε;
Ήταν μια πολύ δύσκολη θητεία. Κορονοϊός, απώλειες ανθρώπων, πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης και τώρα ενεργειακή ακρίβεια που έχει τινάξει στον αέρα εκατοντάδες έργα στους δήμους όλης της χώρας. Παρόλα αυτά στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη προχώρησαν πολλά. Η αποχέτευση στον Χορτιάτη που ήδη λειτουργεί, η ανάπλαση της οδού 17 Νοέμβρη στην Πυλαία που αλλάζει την εικόνα του πιο κεντρικού δρόμου στον οικισμό των Κωνσταντινουπολιτών, η συνολική ανάπλαση του πολιτιστικού μας κέντρου με την αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» στο δημαρχείο μας στο Πανόραμα, όπου δημιουργήσαμε τις πιο σύγχρονες υποδομές πολιτισμού και συνεδριακού τουρισμού. Στο Φίλυρο λύνουμε οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης με το νέο δίκτυο ύδρευσης 9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και τον Χορτιάτη, χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες του δήμου μας υλοποιείται ένα τεράστιο έργο υδροδότησης και δικτύου αποχέτευσης, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ, ένα έργο ιστορικό για την περιοχή. Την ίδια στιγμή είμαστε υπερήφανοι που ο δήμος με παρεμβάσεις του προικίζει τις δημοτικές μας ενότητες με συνολικά 16 σχολεία και σχολικές υποδομές. Πυλώνας μας ήταν ακόμη ο ψηφιακός δήμος, που γίνεται πραγματικότητα και αξιοποιείται όλο και πιο πολύ από τους δημότες: με το E-poledomiα και με το E-15195, που έτυχε πανελλαδικής αναγνώρισης και άλλες 25 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που μάς αναδεικνύουν πρωταγωνιστές και στον τομέα αυτόν, όπως επίσης και το πρόγραμμά μας των ασφαλτοστρώσεων σε όλες τις γειτονιές ύψους 10.000.000€ που είναι ιστορικό για το δήμο μας. Τι θα ήθελα διαφορετικό; Πιο μεγάλες ταχύτητες για να γίνουν τα έργα, κάποια από τα οποία πάνε για την επόμενη θητεία. Παρόλα αυτά και κόντρα στις δυσκολίες κάναμε πολλά. Και έρχονται την επόμενη πενταετία ακόμη περισσότερα.
Εδώ και χρόνια έχετε καθιερώσει το “Συζητώ με τον δήμαρχό μου”, έναν ζωντανό διάλογο με τους συνδημότες σας. Θέλετε να μας αναφέρετε κάποια περιστατικά που σας έχουν μείνει στη μνήμη;
Πρόκειται για έναν άμεσο και ζωντανό διάλογο με τους δημότες όλων των δημοτικών ενοτήτων που εντάσσονται στο πλαίσιο της καθιερωμένης πρωτοβουλίας «Συζητώ με τον δήμαρχό μου» και παραπέμπουν στην «αρχαία αγορά» του δήμου, καθώς αποτελούν μια υγιή έκφραση λογοδοσίας και λειτουργίας της άμεσης δημοκρατίας στην πράξη. Είναι μια προσωπική μου πρωτοβουλία από την εποχή του πρώην δήμου Πανοράματος, με τις σχετικές συζητήσεις να έχουν γίνει θεσμός για το δήμο και τους πολίτες, αφού πραγματοποιούνται εδώ και 20 χρόνια. Όλοι γινόμαστε σοφότεροι από αυτές τις συζητήσεις. Και ο δήμαρχος και οι πολίτες. Φέτος οι σχετικές συζητήσεις στις δημοτικές ενότητες διήρκεσαν συνολικά 16 ώρες! Τώρα όσον αφορά στα περιστατικά που συναντήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολλά και διάφορα. Θυμάμαι συχνά την αγωνία των πολιτών να ρωτήσουν πρώτοι πρώτοι γιατί φοβόντουσαν ότι θα φύγω γρήγορα, εγώ όμως αποχωρούσα αφού απαντούσα και στον τελευταίο! Μέχρι τη φετινή παρατήρηση ενός δημότη-εστιάτορα στον Ασβεστοχώρι ότι δεν έχω επισκεφτεί ποτέ το μαγαζί του! Του υποσχέθηκα ότι θα το κάνω και το επισκέφτηκα μετά από μερικές ημέρες. Προς μεγάλη του χαρά…
Από τον Νοέμβριο του 2019 έχετε εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Ποιος είναι ο απολογισμός σας για την τετραετία αυτή;
Σε αυτήν την περίοδο η τοπική αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι και θέλει και μπορεί. Οι δήμοι σε όλη τη χώρα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Στήριξαν μέσω των κοινωνικών τους υπηρεσιών χιλιάδες ευάλωτους πολίτες, μπήκαν στα σπίτια των συμπολιτών μας και παρά το μεγάλο κίνδυνο του ιού βοήθησαν, τόσο με τις υπηρεσίες καθαριότητας όσο και με τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα φαρμακεία, τους ηλικιωμένους και ευάλωτους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της πανδημίας. Κινητοποίησαν εθελοντικές δράσεις και δωρεές από ιδιώτες και επιχειρηματίες για να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το δίχτυ προστασίας. Προστάτευσαν τους πολίτες από την πανδημία, διοργανώνοντας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ δεκάδες rapid tests, προλαμβάνοντας έτσι την περαιτέρω μετάδοση του ιού. Με λίγα λόγια δώσαμε εξετάσεις και περάσαμε με πολύ καλούς βαθμούς.
Και στην ΠΕΔ είμαστε υπερήφανοι γιατί και εδώ κυριάρχησε το πνεύμα ενότητας, το οποίο είχα διακηρύξει προεκλογικά. Ότι το προεδρείο μας θα είναι διαπαραταξιακό γιατί η αυτοδιοίκηση είναι μία και πρέπει να ενώνει δυνάμεις. Και όλα αυτά τα χρόνια είχαμε υποδειγματική συνεργασία. Πάνω από το 95% των αποφάσεων στην ΠΕΔ είναι ομόφωνες, κάτι που δείχνει ότι πραγματικά όλοι μαζί εργαζόμαστε για το κοινό καλό βάζοντας πάνω από όλα την αυτοδιοίκηση. Και όπου χρειάστηκε δεν κάναμε πίσω, αλλά διεκδικήσαμε τα αυτονόητα.