Του Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Από την 84η ΔΕΘ του 2019, όταν η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διήνυε τα πρώτα βήματά της έως την 86η ΔΕΘ του 2023, στον 4ο χρόνο της θητείας της πλέον, έχουν συμβεί από τη μία πρωτοφανείς κρίσεις που επέφεραν ιστορικές αλλαγές σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και από την άλλη ιστορικά επιτεύγματα όπως το ρεκόρ όλων των εποχών στις εξαγωγές, το ρεκόρ 28ετίας στις επενδύσεις και την πρωτιά της Ελλάδας στο ΕΣΠΑ μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ.
Η επί τα βελτίω αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα είχε αρχίσει να φαίνεται από τη ΔΕΘ του 2019 όταν σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης συνολικά και ειδικότερα ημών ως πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου στον τομέα των επενδύσεων: ένας παγκόσμιος κολοσσός που έμελλε λίγους μήνες μετά να πρωταγωνιστήσει στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η Pfizer, επέλεξε μεταξύ πολλών άλλων πόλεων τη Θεσσαλονίκη για να εγκαταστήσει Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI).
Ο στόχος τότε ήταν να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας. Τρία χρόνια μετά, εργάζονται στο CDI πάνω από 400 επιστήμονες, η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει και δεύτερο κέντρο με άλλες 300 θέσεις εργασίας και σκοπεύει τα επόμενα χρόνια να αυξήσει τις συνολικές θέσεις εργασίας σε 1.000.
Η πρώτη μεγάλη άμεση ξένη επένδυση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη αφήνει, λοιπόν, σημαντικό αποτύπωμά σε όλους τους τομείς (οικονομία, κοινωνία, επιστήμη), συμβάλλει στην επιστροφή των επιστημόνων μας από το εξωτερικό (brain regain), ενώ ταυτόχρονα έχει λειτουργήσει και ως μαγνήτης παρόμοιων επενδύσεων. Η εγκατάσταση του κέντρου ανάπτυξης λογισμικού της Deutsche Telekom προ δύο μηνών είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα επενδύσεων στη «νέα οικονομία της γνώσης» στη Θεσσαλονίκη, όπου το οικοσύστημα καινοτομίας που αναπτύσσεται ραγδαία έχει πολύ μεγάλες προοπτικές.
Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας αναδεικνύεται, συνεπώς, σε πρωταγωνίστρια της μετάβασης της ελληνικής οικονομίας σ’ ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο, πέραν των παραδοσιακών, βασίζεται σε νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με πυλώνες την καινοτομία, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Βιομηχανίες ξαναλειτουργούν μετά από δεκαετίες, νέα επενδυτικά σχέδια ξεδιπλώνονται, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για logistics center με επίκεντρο το λιμάνι, ενώ μια νέα στην περιοχή μορφή οικονομικής δραστηριότητας, η κινηματογραφική βιομηχανία αναπτύσσεται δυναμικά.
Αυτό τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο αποτυπώνει και η 86η ΔΕΘ καθώς, άλλωστε, και ο ίδιος ο σημαντικότερος εκθεσιακός θεσμός της χώρας αναπτύσσεται δυναμικά και γίνεται ολοένα πιο εξωστρεφής, ενώ ταυτόχρονα προχωρά το ιστορικής σημασίας project της ανάπλασης, το οποίο θα αλλάξει συνολικά την εικόνα της πόλης και θα αποτελέσει πόλο επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις επόμενες δεκαετίες.
Προς την ίδια κατεύθυνση, της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας με ορίζοντα πολλών δεκαετιών, έχουμε εργαστεί όλα τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους για να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής: από το flyover έως τη σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού και από καινούργια σχολεία μέχρι νέους οδικούς άξονες.
Ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων αξιοποιούμε στο έπακρο τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα ΣΔΙΤ. Για τη νέα προγραμματική περίοδο μάλιστα οι πόροι που έχουμε εξασφαλίσει είναι ακόμη μεγαλύτεροι τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το ΕΣΠΑ, όπως άλλωστε δείχνει η μεγάλη αύξηση της τάξης του 43% στον προϋπολογισμό του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-27.
Με την Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας, προχωρούμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και να αξιοποιήσουμε τις πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες φέρνοντας ευημερία και προκοπή στον ελληνικό λαό.
(δημοσιεύθηκε στο ειδικό έντυπο του MyPortal.gr για την 86η ΔΕΘ)