Η Θεσσαλονίκη που αλλάζει

από Team MyPortal.gr
sms

Του Ανέστη Φίσκα, Διευθυντή Δ.Ε. ΝΔ Θεσσαλονίκης

Τα τελευταία χρόνια η διεθνής επικαιρότητα δείχνει να μονοπωλείται από αρνητικές κατά βάση ειδήσεις. Κρίση πανδημίας με υγειονομικές – κοινωνικές – οικονομικές επιπτώσεις αυτής, πληθωριστική κρίση, εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία και ενεργειακή κρίση μεταξύ άλλων. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα, η κοινωνία και οι πολίτες εξακολουθούν να στέκονται όρθιοι, αψηφώντας το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η χώρα συνεχίζει να αναπτύσσεται και να προοδεύει προς όφελος των πολιτών της αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2019, ο σχηματισμός κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτέλεσε καταλύτη σημαντικών εξελίξεων και κοσμογονικών για τα ελληνικά δεδομένα αλλαγών. Η πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς σταδιακά αποτινάσσει από πάνω της τα χαρακτηριστικά στασιμότητας και υπανάπτυξης που παρατηρήθηκαν κατά τη δεκαετία της κρίσης. Η πόλη έχει καταφέρει τα να μετατραπεί σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό, καθώς εταιρίες – κολοσσοί όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte και η Google μεταξύ άλλων έχουν εντάξει τη Θεσσαλονίκη στα επενδυτικά – επιχειρηματικά τους σχέδια, ωφελώντας πολλαπλώς την περιοχή. Παράλληλα προχωρά και το κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης ThessINTEC, επιβεβαιώνοντας με τρόπο εμφατικό τη στρατηγική στόχευση της πόλης στους τομείς της έρευνας, τεχνολογίας, καινοτομίας.

Σημαντικές όμως είναι και οι εξελίξεις στον τομέα των δημόσιων, τεχνικών έργων. Το μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται πλέον σε τροχιά ολοκλήρωσης και το μεγαλύτερο τμήμα του δημόσιου χώρου στις περιοχές των σταθμών έχει αποδοθεί ξανά στους πολίτες. Με ταχείς ρυθμούς οδεύουν οι διαδικασίες και στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, ένα έργο ορόσημο για τη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς προχωράει τόσο το μελετητικό αντικείμενο, όσο και οι κατασκευαστικές εργασίες. Τους επόμενους μήνες αναμένεται μάλιστα να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στο κτίριο στρατωνισμού Α2. Αντίστοιχα, ουσιαστική πρόοδος υπάρχει τόσο αναφορικά με την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, όσο και με τον αυτοκινητόδρομο flyover, ένα τεχνικό έργο που θα απαλύνει σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Πέρα από τα παραπάνω εμβληματικά όμως έργα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέλιξη δεκάδες, μικρότερα τεχνικά έργα στο σύνολο της πόλης, γεγονός εύκολα αντιληπτό από τα ενεργά εργοτάξιο στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται κυρίως για έργα ανάπλασης τα οποία οι πολίτες έχουν απόλυτη ανάγκη, καθώς αίρουν την επικινδυνότητα των φθαρμένων, υφιστάμενων υποδομών, εξασφαλίζουν ασφαλή, βιώσιμη προσβασιμότητα και κινητικότητα για όλους χωρίς αποκλεισμούς, εισάγουν τεχνολογίες έξυπνων πόλεων και αναβαθμίζουν συνολικά τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, φέρνοντάς την πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τίποτα από όλα αυτά δε θα ήταν εφικτό χωρίς την άψογη συνεργασία μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επιτυγχάνεται πλέον υψηλή απορρόφηση πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο και λοιπά προγράμματα που χρηματοδοτούν τις παραπάνω μελέτες και έργα.  Καθοριστικής σημασίας φυσικά είναι και η θετική επίδοση της ελληνικής οικονομίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης σημαντικών έργων με εθνικούς πόρους.

Η αλλαγή της εικόνας της πόλης, η πρόοδος που έχει συντελεστεί κατά τα τελευταία έτη μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανακοπεί. Η εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης σε συνθήκες συνέπειας, σταθερότητας και σιγουριάς. Οι πολίτες της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας θα κληθούν σύντομα να επιλέξουν το μέλλον που θέλουν για τα παιδιά τους, για τη χώρα, για τον τόπο που ζουν.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 26-11-2022)