Η Θεσσαλονίκη επιστρέφει ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

από Γεωργιάδης Άδωνις
sms

“H Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει σε υψηλή προτεραιότητα την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Βόρειας Ελλάδας, η οποία είναι γεγονός ότι έχει μείνει πίσω σε σχέση μ’ αυτό που πραγματικά μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία”.

Αυτό είχα επισημάνει τέτοιο καιρό πέρυσι, στην πρώτη ως Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων επίσκεψή μου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ένα χρόνο μετά και παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πρωτοφανής πανδημία του Covid-19, η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Θεσσαλονίκης γίνεται πλέον πράξη με – συμβολική αλλά και ουσιαστική – αφετηρία τρεις πολύ μεγάλες επενδύσεις:

-από δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στον πλανήτη, τη φαρμακευτική Pfizer και την υψηλής τεχνολογίας Cisco, που εγκαθιστούν η πρώτη κέντρο ψηφιακών ερευνών και η δεύτερη ένα από τα 15 κέντρα ψηφιακής επιτάχυνσης παγκοσμίως,

-από επενδυτές που έθεσαν ξανά σε λειτουργία, μετά από 5 χρόνια, μια ιστορική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, τη χαλυβουργία Hellenic Steel.

Το μήνυμα αυτών των επενδύσεων σε συνδυασμό με την δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής (όπως, αναφέρω ενδεικτικά, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η ανάπτυξη του λιμανιού και η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης –flyover) είναι ότι η Θεσσαλονίκη επιστρέφει δυναμικά ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εργαζόμαστε ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων μ’ ένα συγκροτημένο σχέδιο, διασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση για τα έργα υποδομής, προωθώντας ουσιαστικά κίνητρα για νέες επενδύσεις και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε φθηνή χρηματοδότηση.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που επιλέγουν την οργανωμένη χωροθέτηση αντί της άναρχης δόμησης. Γι’ αυτό -από τη μία επεκτείνουμε δυτικά κατά 2.800 στρέμματα την υπερκορεσμένη σήμερα Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, που αποτελεί την «καρδιά» της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη,

-και από την άλλη διαμορφώνουμε τις βάσεις για τη μετεξέλιξη της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Καλοχωρίου σε διευρυμένο επιχειρηματικό πάρκο, ώστε σε συνδυασμό με το προωθούμενο διαμετακομιστικό κέντρο – το αντίστοιχο «Θριάσιο» της Θεσσαλονίκης – στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου να αποτελέσουν διακριτό πόλο ανάπτυξης στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στην παροχή ρευστότητας, παράλληλα με τα προγράμματα που υλοποιούμε για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας (Επιστρεπτέα Προκαταβολή, δάνεια κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου ή εγγύηση του Δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων), ενεργοποιούμε ειδικό πρόγραμμα  αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας μέσω συνεργασίας με την Black Sea Trade and Development Bank.

Στρατηγικός στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί σ’ ένα μεγάλο hub κέντρων υψηλής τεχνολογίας και έρευνας και ανάπτυξης (R & D). Στο πλαίσιο αυτό, μελετούμε ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επιχειρήσεων από την Τεχνόπολη, το πρώτο και μεγαλύτερο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα προωθούμε το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς THESSIntec, επένδυση ύψους 580 εκατ. ευρώ, που θα φιλοξενεί επιχειρήσεις με τμήματα R&D, startups και spin-off.

Με τις αυξημένες δυνατότητες που έχουμε για την επόμενη εξαετία (πάνω από 70 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ)  μπορούμε και θα κάνουμε πολλά περισσότερα για την Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία μας.