ΟΕμανουέλ Μακρόν προσφέρει στον κόσμο μια πρώτη ματιά από το εσωτερικό του ανακαινισμένου καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το 2019.
Λίγο περισσότερο από πεντέμισι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, το γοτθικό κόσμημα του Παρισιού έχει πλέον επισκευαστεί και ανακαινιστεί, έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες στις 8 Δεκεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η επίσημη και λαμπρή τελετή εγκαινίων, και να τους προσφέρει μια συναρπαστική οπτική απόλαυση.
Το ανανεωμένο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων έχει κρατηθεί αυστηρά μυστικό με λίγες μόνο εικόνες να έχουν κυκλοφορήσει όλα αυτά τα χρόνια δείχνοντας την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης.
Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ και τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Λοράν Ούλριχ, ξεκινούν ένα πρόγραμμα τελετών που κορυφώνεται με την επίσημη «είσοδο» στον καθεδρικό ναό στις 7 Δεκεμβρίου και την πρώτη καθολική λειτουργία την επόμενη ημέρα.
Ο Μακρόν είχε θέσει τον φιλόδοξο στόχο να ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων μέσα σε πέντε χρόνια και να γίνει «ακόμη πιο όμορφη» από πριν, στόχος που σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές έχει επιτευχθεί.
Το χρονικό της καταστροφικής πυρκαγιάς το 2019
Στις 15 Απριλίου του 2019, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του ναού, ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας.
Περίπου 600 πυροσβέστες έδωσαν τότε τη μάχη με τις φλόγες για περισσότερες από 15 ώρες και τελικά η δομή σώθηκε, όμως με σημαντικές ζημιές.
Αφού επιθεώρησε την καταστροφή την επόμενη μέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε αυτό που σε πολλούς φάνηκε μια βιαστική υπόσχεση εκείνη την εποχή: να ανοίξει ξανά η Παναγία των Παρισίων εντός πέντε ετών, γράφει το BBC.
Δημιουργήθηκε ένας δημόσιος φορέας για τη διαχείριση του έργου και η έκκληση για χρηματοδότηση έφερε άμεση απάντηση: συγκεντρώθηκαν 846 εκατ. ευρώ, πολλά από μεγάλους χορηγούς αλλά και από εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς δωρητές.
Ο Μακρόν στο λόγο του είναι πάρα πολύ συγκινημένος γιατί μιλάει για τον στρατηγό Georgelin που ήταν επικεφαλης του έργου, αλλά πέθανε πριν λίγους μήνες.