Η Οικονομία μέσα από τις κρίσεις και την πανδημία

από Διαμαντίδης Σίμος
sms

Του Συμεών Διαμαντίδη, CEO  ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ & Οικονομικός Επόπτης ΣΕΒΕ

 

Η τελευταία δεκαπενταετία  που διανύουμε στην Ελλάδα ήταν αναμφισβήτητα μια απ τις ποιο παράξενες και πρωτόγνωρες  μεταπολεμικά.

Άρχισε με την οικονομική κρίση από την Αμερική η οποία μεταδόθηκε στην Ευρώπη και στη συνέχεια στην Ελλάδα.  Στην Ελλάδα βέβαια την βιώσαμε στον μέγιστο βαθμό αφού φτάσαμε στα όρια της χρεωκοπίας , την μείωση του ΑΕΠ  κατά 25 % έχοντας υποστεί και την βάσανο των μνημονίων με πολλές μειώσεις μισθών ,κλείσιμο επιχειρήσεων και έκρηξη της ανεργίας.

Και αφού λοιπόν καταφέραμε με πολύ κόπο  και προσπάθεια να βγούμε από τα μνημόνια και επανήλθε η αισιοδοξία στη ζωή μας , των κόπων και των θυσιών μας  , έφτασε η πανδημία μη αφήνοντας να πάρουμε ανάσα για ανάταση και για μια καλλίτερη ζωή χωρίς μνημόνια.

Όλα τα παραπάνω επηρέασαν τις ζωές μας έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στις ανάγκες μας στα συναισθήματα μας , αλλά και στην οικονομική μας ζωή.

Όμως έπρεπε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά και να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Η πανδημία άλλαξε την ζωή όλων σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα ,στους τόπους εργασίας εγκλωβίζοντας μας στα σπίτια μη έχοντας κοινωνικές επαφές που τόσο απαραίτητες είναι για την λειτουργία της ζωής .

Με τι λοιπόν θετικές σκέψεις να μπορέσεις να σκεφτεί κάποιος  την εργασία του  να  δημιουργήσει και να αναπτύξει την επιχείρηση του το κατάστημα του κλπ

Από πλευράς κεντρικής εξουσίας, τοπικής αυτοδιοίκησης, τραπεζών κλπ δόθηκαν πολλές βοήθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε όσους πλήττονταν και παράλληλα πάρθηκαν πολλές πρωτοβουλίες και αναπτύχθηκαν πολλές καινοτομίες από πλευράς επιχειρηματικότητας.

Δημιουργήθηκαν πολλά νέα επαγγέλματα αλλά πολλά έχουν πληγεί και  πλήττονται ακόμη και σήμερα.

Υπήρξαν και θετικά κατά τη διάρκεια της κρίσης και της πανδημίας. Όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το take away, η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών κλπ

Oταν άρχισαν να φαίνονται σημάδια ότι η Πανδημία θα είναι παρελθόν άρχισαν οι αυξήσεις των πρώτων υλών , οι αυξήσεις στο μεταφορικό κόστος οι δυσκολίες στις μεταφορές κλπ. Ακόμη άρχισε να αυξάνεται υπερβολικά το κόστος της ενέργειας  με αποτέλεσμα την άνοδο του πληθωρισμού . Όλα αυτά άρχισαν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Το πρόσφατο αρνητικό γεγονός είναι ο πρόσφατος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας πράγμα το οποίο δεν μας αφήνει να αισιοδοξούμε για μια καλλίτερη ζωή που τόσα χρόνια ονειρευόμαστε.

Πως λοιπόν με όλα τα παραπάνω να αισιοδοξήσει η κοινωνία και να προσπαθήσουν όλοι κράτος , πολίτες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν  καλλίτερες συνθήκες.

Όμως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να προσπαθήσουμε όλοι  να προσαρμοστούμε. Άλλωστε η επιχειρηματικότητα είναι σαν την ελιά που ποτέ  δεν ρίχνει τα φύλα της ακόμα και μέσα στη καρδιά του χειμώνα.

Υπάρχουν εργαλεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στα επόμενα χρόνια. Όπως το ταμείο ανάκαμψης, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα αλλά και τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ  που αναμένονται μέχρι το καλοκαίρι.

Πάντως παρ’ όλες αυτές τις δύσκολες περιόδους που περάσαμε και περνάμε είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ καλύτερα απ’ όσα περάσαμε και περνάμε γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε τον σχεδιασμό και να μην οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 5-3-2022