Η νέα αμερικανική «βάση» στη Θεσσαλονίκη

Η αυριανή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προφανώς έχει σαφή σημειολογία αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και επίκειται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με τις κυρώσεις εις βάρος του εξ ανατολών μας γείτονα να βρίσκονται στο τραπέζι.

Η σημασία της είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου ότι δεν επισκέπτεται την Τουρκία ενώ πριν λίγες εβδομάδες είχε επισκεφθεί την Κύπρο.

Πολλά ακόμη μηνύματα στέλνει η Ουάσιγκτον μέσα από την επιλογή ο Μάικ Πομπέο να βρεθεί σε Θεσσαλονίκη και Σούδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θορυβημένες το τελευταίο διάστημα από το ρωσικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα και κινήσεις της στα Βαλκάνια, επιχειρούν να καταδείξουν με κάθε τρόπο τη σημασία που δίνουν και το ρόλο που θέλουν για τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με επιχειρηματικές παρεμβάσεις ακόμη και με τις τακτικές, συχνότερες από κάθε άλλη φορά, επισκέψεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα Τζέφρι Πάιατ.  Κορωνίδα βεβαίως η πρώτη φορά στην ιστορία επίσκεψη αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην πόλη.  Με συμβολικές κινήσεις που αφορούν τις αμερικανικές επενδύσεις στην Θεσσαλονίκη, με την επίσκεψη στη Pfizer, τα θέματα ενέργειας, με τη συνάντηση και συζήτηση με επιχειρηματίες, τα θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας και εκπαίδευσης, με την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας στο ΥΜΑΘ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Και την επίσκεψη στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, θέλοντας να καταδείξει τη διαχρονική αμερικανική παρουσία στην Θεσσαλονίκη.

Αν οι ΗΠΑ βλέπουν τη Θεσσαλονίκη ως μια «βάση» για τη ΝΑ Ευρώπη, δίνουν τεράστια στρατηγική σημασία στη στρατιωτική βάση τους στη Σούδα, ιδιαίτερα με δεδομένες τις τεταμένες σχέσεις τους με την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη επομένως του Μάικ Πομπέο δεν έχει να κάνει μόνο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και με τις ελληνοαμερικανικές.  Επιδιώκει να στείλει μήνυμα ισχυροποίησης αυτών των δεσμών κάτι βεβαίως που αφορά και την Τουρκία, που δεν κρύβει την νευρικότητά της για τις επισκέψεις του σε Ελλάδα και Κύπρο.

Από το παζλ των αμερικανικών προθέσεων βέβαια με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της δεν μπορεί να λείπουν και δύο ακόμη παράμετροι: οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ καθώς και το θέμα της αγοράς και αναβάθμισης φρεγατών που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

No Comments Yet

Comments are closed