Η ΝΔ είναι βασικός παίκτης στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή

από Team MyPortal.gr
sms

 Της Άννας Ευθυμίου, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

Μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία κατέλαβε την πρώτη θέση, ενισχύοντας τη θέση της ως βασικός παίκτης στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Με τις ανακατατάξεις σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία, η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως σταθερό σημείο στην Ευρώπη, με τη Νέα Δημοκρατία να παίζει κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Παρά την επιτυχία αυτή, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πέτυχε τον εκλογικό στόχο που είχε θέσει. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες που στήριξαν το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές επέλεξαν να απέχουν αυτή τη φορά, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμούς.

Η αποχή από την ευρωκάλπη της περασμένης Κυριακής καθιστά δύσκολη την ακριβή ανάλυση των εκλογικών συσχετισμών. Ωστόσο, αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η κόπωση από τις πέντε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι γνώριζαν πως δεν εκλέγεται κυβέρνηση αυτή τη φορά, ή η εστίαση σε θέματα εκτός Ευρώπης στον προεκλογικό διάλογο.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία σέβεται την απόφαση των πολιτών και αναγνωρίζει το μήνυμα που της έστειλαν: «Σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο, δουλέψτε καλύτερα και γρηγορότερα». Αυτό το μήνυμα είναι απολύτως λογικό, δεδομένου ότι η διακυβέρνηση βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο, έχοντας αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις και δυσκολίες.

Παράλληλα, σε απάντηση όλων των ανησυχιών που υπάρχουν σχετικά με την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Όπως αποτυπώνεται σε αριθμούς, το πλήθος των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς παρέμεινε σταθερό, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά οι υποστηρικτές τους προσήλθαν πιο οργανωμένοι στις κάλπες. Αντίθετα, η αποχή των υπόλοιπων πολιτών οφείλεται στους προαναφερθέντες λόγους.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, τα παραπάνω, η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής, παρά τους προβληματισμούς που προκάλεσε, θα ήταν χρήσιμο να αποτελέσει μία στέρεη βάση για την πορεία που θέλουμε να τραβήξει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση μέσα από σκληρή δουλειά και στοχοπροσήλωση, θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο για μια ισχυρότερη Ελλάδα σε μια ισχυρότερη Ευρώπη.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 15-6-2024)