Η Κομισιόν με προειδοποιητική επιστολή της, καλεί την Ελλάδα να επικαιροποιήσει τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας

από Team MyPortal.gr
sms

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προειδοποιητική επιστολή της, καλεί την Ελλάδα να επικαιροποιήσει τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας.

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ). Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, θα πρέπει να καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, ενώ οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας δείχνουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με αυτά τα σενάρια πλημμύρας. Οι εν λόγω χάρτες αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο τον Ιούλιο του 2021, ήταν η πιο πρόσφατη απόδειξη της σημασίας που έχουν η αξιολόγηση και η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας για την προστασία της ζωής, των μέσων διαβίωσης και του περιβάλλοντος.

Τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν έως τον Δεκέμβριο του 2019 τις επικαιροποιήσεις που πραγματοποίησαν στους πρώτους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας.