Η φωτογραφία που απέφυγε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015. Οι διαπραγματεύσεις κρέμονται απο μια κλωστή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει εκτάκτως στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Μαζί του μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος,

Είναι γνωστή η φωτογραφία από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να βρίσκονται μάλλον… χαλαρά στην αίθουσα δίπλα από το γραφείο του προέδρου της Κομισιόν, εκεί όπου ενημερώθηκαν από τους Ντάισελμπλουμ και Βίζερ.

Η φωτογραφία αποθανατίζει τους Παπά και Τσακαλώτου να κάθονται βαθιά σταυροπόδι στον καναπέ, σε μια στάση που μάλλον δεν ταίριαζε με τη σοβαρότητα της στιγμής ή το χώρο. Ο Τσακαλώτος εμφανίσθηκε δε με σπορ ντύσιμο, με camper και γαλάζιες κάλτσες και την τσάντα του ριγμένη στο πλάι του.

Το παρασκήνιο της στιγμής, που αποτυπώθηκε στην φωτογραφία, καθώς και την ενόχληση του Μαργαρίτη Σχοινά, εκπροσώπου της Κομισιόν και νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε., περιγράφει γλαφυρά το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτωρίας Δενδρινού (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

«Ο Τσακαλώτος και ο Παππάς κάθισαν στον μαύρο δερμάτινο καναπέ και δεν φαινόταν να έχουν έγγραφα, φορητούς υπολογιστές ή κάποιους φακέλους μαζί τους, κάτι που πάντα προβλημάτιζε τους αξιωματούχους της ΕΕ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους. Ωστόσο, αυτό που τους έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση εκείνη την ημέρα ήταν το πόσο άνετα φαίνονταν να αισθάνονται, παρότι βρίσκονταν στο γραφείο του πιο σημαντικού αξιωματούχου της Ε.Ε. Ο Παππάς είχε περίπου βουλιάξει στον καναπέ, ενώ ο Τσακαλώτος γνωστός για το ατημέλητο στυλ του, φορούσε αθλητικά παπούτσια με γαλάζιες κάλτσες και είχε παρατήσει το χακί σακίδιό του στο πάτωμα. Η εικόνα, που φανέρωνε μεγάλη χαλαρότητα, ήταν τουλάχιστον ασυνήθιστη για τους εκπροσώπους μιας χώρας της Ε.Ε., πόσο μάλλον και για την πρωθυπουργική ομάδας μιας χώρας που βρισκόταν ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία.

Για τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον Έλληνα εκπρόσωπο του Γιούνκερ, η εικόνα ήταν τόσο αντιεπαγγελματική, που αισθάνθηκε την ανάγκη να φύγει για λίγο από την αίθουσα πριν από την καθιερωμένη φωτογραφία, για να μη συνδεθεί με αυτήν».

 

No Comments Yet

Comments are closed