Η ελληνική οικονομία στη δίνη του ουκρανικού

από Γιάννης Παπαγεωργίου
sms

Του Γιάννη Παπαγεωργίου, Οικονομολόγου

Συνθήκη απρόβλεπτη και λυπηρή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, έρχεται να «θολώσει» την αξιοσημείωτη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2021, που ισχυροποίησε την ελληνική οικονομία.

Η ισχυρή περυσινή ανάπτυξη που βασίστηκε στην πρώιμη έναρξη της τουριστικής περιόδου, στην προκαταρκτική έγκριση από την Κομισιόν της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,6 δις. Ευρώ και στο υψηλό επίπεδο του επιχειρηματικού κλίματος δημιουργεί ένα τείχος προστασίας, ανθεκτικό και δυναμικό, απέναντι στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο όμως, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει κλυδωνισμούς και αρνητικές συνέπειες στο χώρο της οικονομίας.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η ελληνική Κυβέρνηση, με ψυχραιμία και σύνεση, αξιοποιεί το τείχος προστασίας για να περιορίσει τις δεινές συνέπειες ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Με βασική προτεραιότητα την προστασία των ευαίσθητων συμπολιτών μας απέναντι στην τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους θα συνεχίσει να επιδοτεί λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στους νέους εργαζόμενους θα αυξήσει με γενναιότητα αλλά και ρεαλισμό, για δεύτερη φορά φέτος, τον κατώτατο μισθό.

Για να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα της πλειονότητας των συμπολιτών μας, αλλά κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, μειώνει σταθερά τον ΕΝΦΙΑ.

Το μεγαλύτερο όμως βάρος ρίχνει η ελληνική κυβέρνηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών από την ΕΕ για κοινή δράση απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση στην Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης των τιμών ενέργειας, και η οποία έγινε αποδεκτή. «Είναι μια κρίση που αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα» τόνισε, ώστε να πετύχει μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας.

Καθώς ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες, σε συνθήκες ιδιαίτερα απρόβλεπτες και ευμετάβλητες, καλό θα είναι να προχωρήσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα σε δράσεις στοχευμένες, ώστε να βγούμε ισχυρότεροι, και όσο το δυνατόν αλώβητοι, από τη δύνη του ουκρανικού.

(Δημοσεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 19-3-2022)