Η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την παραπληροφόρηση: Εύσημα από την Επίτροπο Μ. Γκάμπριελ

από Team MyPortal.gr
sms

Με επαινετικά σχόλια η Επίτροπος  για την Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση και Νεολαία, Μαρίγια Γκάμπριελ, αναγνώρισε το αναλυτικό σχέδιο δράσης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού που της παρουσίασε ο  Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.

Η κ.Γκάμπριελ συναντήθηκε στο Στρασβούργο, στο γραφείο της, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρη Γαλαμάτη και την ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, μετά από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή.

Αμέσως μετά η Επίτροπος μέσω tweet ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την ανάπτυξη του ψηφιακού γραμματισμού  στην εκπαίδευση. Το θέμα της συνάντησης ήταν: «Οδηγίες για εκπαιδευτικούς σχετικά με το πώς να εντοπίζουν την παραπληροφόρηση και να προωθούν τον ψηφιακό γραμματισμό στις τάξεις τους». Οι σχετικές οδηγίες που εκπόνησε ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Μαρίγια Γκάμπριελ και απομένουν τα βήματα που θα κάνουν τα κράτη-μέλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν στην εκπαίδευση την ηλεκτρονική παραπληροφόρηση και να αυξήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών.

Για το θέμα της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη ενημέρωσε στις 4 Νοεμβρίου περισσότερους από 200 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων  και εκπαιδευτικούς της Δυτικής Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και  έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων «Καραπάντσειο». Ήταν η πρώτη  συζήτηση που έγινε στην Ελλάδα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και τις σχετικές ανακοινώσεις της Επιτρόπου Μαρίγια Γκάμπριελ.

Το 80% των Ευρωπαίων θεωρεί ό οι ψεύτικες ειδήσεις συνιστούν πρόβλημα Δημοκρατίας, ενώ στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό φτάνει το 91%. Στις 17 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκαν τα τελευταία στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων για τις τάσεις του φαινομένου τον μήνα Σεπτέμβριο και σύμφωνα με αυτά, δεδομένα από 27 χώρες έδειξαν ότι οι κυριότερες τάσεις των ψευδών ειδήσεων σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα στην εκπαίδευση, όπου και απευθύνονται οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α, ένας στους τρεις δεκατριάχρονους δεν διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες και μόνο λίγο πάνω από τους μίσους δεκαπεντάχρονους στην ΕΕ έχουν διδαχθεί πως να ανιχνεύουν αν μια πληροφορία είναι αληθινή ή ψεύτικη.