Η ΕΚΤ ξεκινά stress tests τραπεζών για τους κλιματικούς κινδύνους

από Team MyPortal.gr
sms

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησε την Πέμπτη stress tests για να αξιολογήσει πόσο προετοιμασμένες είναι οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν πιθανά σοκ από κλιματικούς κινδύνους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τους στόχους της για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων και επανειλημμένα τις έχει καλέσει να ευθυγραμμιστούν ταχύτερα με τα πρότυπά της.

Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα των stress tests θα τροφοδοτήσουν μια ευρύτερη αξιολόγηση ονόματι “Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης” και θα μπορούσε έτσι να επηρεάσει έμμεσα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Τα αποτελέσματα των stress tests θα δημοσιευθούν τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ θα στοχεύσει σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που εκτίθενται στους κλιματικούς κινδύνους και όχι στους συνολικούς ισολογισμούς των τραπεζών, τονίζει η τράπεζα. Θα επικεντρωθεί σε ανοίγματα και πηγές εισοδήματος που είναι πιο ευάλωτα, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές προβλέψεις ζημιών με “νέες ποιοτικές συλλογές δεδομένων”.