Η εκκωφαντική απουσία των δήμων από τον σημαντικότερο θεσμό της Θεσσαλονίκης

από Team MyPortal.gr
sms

Του Μίλτου Τασούλη*

Προαπαιτούμενο για να είναι επιτυχής η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι να συμμετέχει όλη η Θεσσαλονίκη κι όχι μόνον ο κεντρικός δήμος σε αυτή. Μόνον έτσι θα αισθανθούν και οι εκτός κέντρου πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι ο σημαντικότερος θεσμός για την περιοχή αφορά και αυτούς κι όχι μόνο όσους είναι δημότες του κεντρικού δήμου.

Επί χρόνια, ενώ η αγωνία των διοικούντων τον φορέα της ΔΕΘ είναι να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες από τις εκτός Θεσσαλονίκης περιοχές, ουσιαστικά το βασικό κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι οι κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης και κυρίως οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική ατζέντα της ΔΕΘ εμπλουτίζεται κατά βάση με τα τοπικά ζητήματα, τα οποία δεν γνωρίζουν σύνορα και δημοτικά όρια. Κι αυτό συμβαίνει από όλους τους πολιτικούς χώρους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως και όλοι οι κοινωνικοί, οικονομικοί, επιχειρηματικοί και επιστημονικοί φορείς τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει στο επίκεντρο τη δυτική Θεσσαλονίκη και την άρση των ανισοτήτων και ανισορροπιών στην ανάπτυξή της συγκριτικά με το κέντρο και την ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Και όλοι πιέζουν και περιμένουν από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς τις ανακοινώσεις τους για να γεφυρωθεί το όποιο χάσμα και να επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη, από το βήμα της ΔΕΘ.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση της ΔΕΘ δεν είναι εκείνη που θα ασχοληθεί με την ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ετήσιο δεκαήμερο που όλα τα φώτα πέφτουν στη Θεσσαλονίκη. Κύριο αντικείμενό τους είναι να αναπτύξουν τον φορέα και τον θεσμό και όπως αποδεικνύεται το κάνουν καλά.

Όμως η ίδια η Αυτοδιοίκηση; Πώς συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης; Πώς παίρνει ένα κομμάτι από τη λάμψη του θεσμού; Πώς διεκδικεί να πέσει πάνω της ένα από τα φώτα της ΔΕΘ;

Με ένα περίπτερο στους χώρους της Έκθεσης ή με μια διαφήμιση δεν υπάρχει ουσιαστική και ανταποδοτική συμμετοχή.

Οι δήμοι και ειδικά της δυτικής Θεσσαλονίκης οφείλουν να διεκδικήσουν ενεργό συμμετοχή στο δεκαήμερο που διαρκεί η ΔΕΘ. Οφείλει καθένας από αυτούς να διαμορφώσει μια πρόταση για εκδηλώσεις, για events και happenings με αφορμή τη ΔΕΘ, ώστε να ενισχύσουν τον θεσμό και να επιτύχουν μέσω αυτού και τη δική τους εξωστρέφεια.

Προτού όμως αναληφθούν πρωτοβουλίες για να απλωθεί η ΔΕΘ σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και να συμμετέχει σύσσωμη η τοπική κοινωνία σε αυτή τη “γιορτή της Θεσσαλονίκης”, υπάρχει η δυνατότητα οι δήμοι να πραγματοποιήσουν ανοιχτές εκδηλώσεις το διάστημα πριν την επίσημη έναρξη της ΔΕΘ. Και μάλιστα εκδηλώσεις ουσίας, με θεματικές, όπως για τις υποδομές με έμφαση στα έργα κάθε περιοχής, για την πολιτική με βουλευτές και στελέχη από όλα τα κόμματα, για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, για το περιβάλλον και πολλά άλλα.

Εκδηλώσεις που θα λειτουργήσουν ως προπομπός της ΔΕΘ, ως διαφήμιση του θεσμού στις τοπικές μας κοινωνίες, ως πρελούδιο και εισαγωγή στο δεκαήμερο. Εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΘ, που θα στρέψουν τα φώτα και στους δήμους, που θα κινητοποιήσουν τους πολίτες, που θα εδραιώσουν το αίσθημα στην κοινωνία ότι είναι συμμέτοχη στη μεγαλύτερη εκδήλωση της Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο.

Αν η συμμετοχή των δημοτικών αρχών περιορίζεται, όπως σήμερα σε δημοσιεύματα και άρθρα στα ΜΜΕ με αφορμή τη ΔΕΘ και σε ατελέσφορα καλέσματα περί συμμετοχής των πολιτών στη ΔΕΘ, τότε η επιδιωκόμενη υπεραξία του θεσμού για όλη τη Θεσσαλονίκη χάνεται στη… μετάφραση.

Η υπεραξία της ΔΕΘ για όλη τη Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει πρακτικό περιεχόμενο όταν τα οφέλη από το θεσμό δεν περιορίζονται εντός του εκθεσιακού κέντρου και του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αλλά όταν επεκταθούν και στις επιχειρήσεις των άλλων περιοχών, στις υπόλοιπες τοπικές κοινωνίες. Κι αυτό δεν το πετυχαίνει κάποιος απλώς παρακολουθώντας ή σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη ΔΕΘ. Θέλει όραμα, θέλει σχέδιο, θέλει προτάσεις, θέλει συνεργασίες, θέλει πρόγραμμα, θέλει πρωτοβουλίες και κυρίως θέλει πράξεις.

Θεωρώ ότι ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου ως ο δεύτερος μεγαλύτερος της βόρειας Ελλάδας οφείλει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να συσπειρώσει όλους τους Δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης σε έναν κοινό στόχο, με ενιαίο συνολικό προγραμματισμό των παράλληλων, ενισχυτικών και εξωστρεφών προεκθεσιακών εκδηλώσεων.

Με θεματολογία που θα συσχετίζεται με εκείνη της ΔΕΘ, όπως φέτος για παράδειγμα που τιμώμενη χώρα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσε να διοργανωθεί μια εκδήλωση για τις δυνατότητες επενδύσεων επιχειρηματιών από τα ΗΑΕ στη δυτική Θεσσαλονίκη και στον Δήμο μας.

Αλλά και με θεματολογία που έχει να κάνει με μείζονα ζητήματα της περιοχής, από την αντιμετώπιση της δυσοσμίας, μέχρι την ολοκλήρωση ημιτελων υποδομών και τη βελτίωση της διαδημοτικής επικοινωνίας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Με τη συμμετοχή πολιτικών, επιστημόνων, τεχνοκρατών, αυτοδιοικητικών, και φυσικά των πολιτών.

Οι ευκαιρίες για ανάπτυξη δεν είναι πολλές. Αν περνούν και αναξιοποίητες… Αν το δικό μας βλέμμα έχει κοντό ορίζοντα πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε και να διεκδικήσουμε το νέο όραμα για τον τόπο και τους συμπολίτες μας;

 

*Ο Μίλτος Τασούλης είναι

τ. Γενικός Γραμματέας Δήμου Σερρών

Μέλος του ΔΣ στην Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»

Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός .Υποψήφιος Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου