Η αγορά της Θεσσαλονίκης έχει υποβαθμιστεί σε επίπεδο Β’ Εθνικής

Η οικονομική κρίση και η πανδημία έφερε δραματικά αποτελέσματα στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Τα σημάδια της κατάρρευσης άρχισαν να φαίνονται καθώς τα λουκέτα κάνουν την εμφάνιση τους, σε κεντρικούς δρόμους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Τσιμισκή. Όταν η βασίλισσα της αγοράς μετράει πάνω από δέκα κλειστά ακίνητα τότε η κατάσταση, σε άλλες οδούς, φαντάζει χειρότερη.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός πως όταν μια επιχείρηση κλείνει οριστικά, ανοίγει κάτι που συνήθως, δεν έχει σχέση με το επιχειρην.
Θα δούμε ένα καφέ, γρήγορο φαγητό, τράπεζα κλπ. Ένα τραπεζικό κατάστημα όπου κι αν ανοίξει, ο πελάτης θα βρίσκεται εκεί. Όταν όλες οι τράπεζες διατηρούν καταστήματα επί της Τσιμισκή τότε η εικόνα της αγοράς υποβαθμίζεται.
Ο καταναλωτής απολαμβάνει την βόλτα του, βλέποντας βιτρίνες, φώτα, χρώματα.
Άλλο ένα σημαντικός παράγοντας που χάθηκε από την αγορά της Θεσσαλονίκης είναι αυτό που οι έμποροι λένε, το άπιαστο.
Τι εννοώ;
Ο καταναλωτής θαυμάζει μια ωραία βιτρίνα με ακριβά προϊόντα, άπιαστα για τα περισσότερα πορτοφόλια. Αυτό δημιουργεί αίγλη σε μια αγορά. Δημιουργεί υπεραξία κάτι που ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι έχει χαθεί από τη Θεσσαλονίκη.
Η εικόνα της Εγνατίας φαντάζει τριτοκοσμική και σε αυτό, μεγάλο ρόλο έχει παίξει η κατασκευή του μετρό. Οι κάθετες οδοί, Βενιζέλου, Ι. Δραγούμη δεν έχουν λάμψη. Ερμού, Βασ. Ηρακλείου παρουσιάζουν μια παρακμή.
Αν περάσει κάποιος μια βόλτα από την Π. Κορομηλά θα διαπιστώσει ότι οι διάσημες μπραντες έχουν αποχωρήσει. Δεν είναι υγιές για μια αγορά, ο καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κατι με 5 και 10 ευρώ από τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης.
Όταν ταξιδεύουμε σε άλλες χώρες και περπατάμε σε εμπορικούς δρόμους, πάντα υπάρχει εκείνος που απλά περνάμε, χαζεύουμε και βγαίνουμε φωτογραφίες.
Αυτό λείπει από τη Θεσσαλονίκη.
Είναι πολύ σημαντικό, αυτό να δημιουργηθεί και πάλι. Είναι σίγουρο ότι η αγορά θα βελτιώσει την εικόνα της τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομία πάντα κάνει κύκλο. Αυτό που διαφαίνεται είναι πως το πρόσημο θα είναι θετικό τα αμέσως επόμενα χρόνια.
No Comments Yet

Comments are closed