Κ. Μητσοτάκης: Ο Απρίλης θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας -Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε

από Team MyPortal.gr
sms

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/171810003847675/

 

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι κάνει έναν πρώτο απολογισμό όσων έχουν γίνει αλλά και μια ανακοίνωση όσων θα ακολουθήσουν. «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας».

“Ο Απρίλης θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την ΠΝΠ των μέτρων, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχίσουν να εφαρμόζονται αυστηρά οι περιορισμοί.

Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή του κορονοϊού, είπε, και το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη.

“Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά ίσως στο τέλος της αρχής. Στόχος παραμένει να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το σύστημα υγείας”, είπε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής το πετυχαίνει.

“Στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις: ορίστηκαν γρήγορα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, σχολεία έκλεισαν, ακολούθησαν λίγο μετά τα περισσότερα καταστήματα, πολύ νωρίς ξεκίνησε μια καμπάνια ενημέρωσης, προχώρησε επίσης ο σχεδιασμός των πρώτων μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων”, είπε.

Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το Πάσχα της αγάπης, Πάσχα της ευθύνης και να μείνουν σπίτι.

Ξεχωριστά ανέφερε ότι απορρίπτεται κάθε αυταρχικός περιορισμός, όπως συνέβη στην Ουγγαρία. “Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος, κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες”.

Η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά η αντιμετώπιση είναι εθνική, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ενδεικτικά ότι η Ολλανδία, που είχε ταυτόχρονη εμφάνιση πρώτου κρούσματος με την Ελλάδα, έχει 10πλάσιο αριθμό διασωληνωμένων, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και το Βέλγιο.

“Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις”

“Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ -πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ”, είπε.

“Κύριο μέλημα είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι όσες επιχειρήσεις πλήττονται θα χρηματοδοτηθούν από το 1 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ αποκτούν νέες πηγές δανεισμού και χρηματοδότησης μπορεί να φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, την ΕΤΕπ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και από το κράτος.

Για τους εργαζόμενους το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται τώρα σε 1,8 εκατομμύρια μισθωτούς.

Έως τις 10 Απριλίου θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση στους μαχητές της πρώτης γραμμής. Θα επιβραβευτούν 108.000 στελέχη του κλάδου υγείας.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου γα τα υγειονομικά μέρα ο πρωθυπουργός αναμένεται να  τοποθετηθεί αναφερθεί στις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία, αλλά και στις κυβερνητικές κινήσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που σχετίζονται με:

– Την ενίσχυση 800 ευρώ σε 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς.