H Mακεδονία και η Θράκη πρέπει να αποκτήσουν εξωστρεφή προσωπικότητα

από Καράογλου Θεόδωρος
sms

Η σχέση μου με τα κοινά ήταν, είναι και θα παραμείνει βασισμένη στον σεβασμό και την προσφορά. Για αυτό και όταν ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, αμφιταλαντεύτηκα για το αν πρέπει να διαχειριστώ τα καθήκοντά μου ως πολιτικός ή ως ενεργός πολίτης.

Έχοντας παραστάσεις από την πραγματική ζωή και συνεκτιμώντας τις εμπειρίες που αποκόμισα υπηρετώντας τους συμπατριώτες μου από τα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου, κατέληξα στο συμπέρασμα πως, για να είμαι ωφέλιμος στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, οφείλω να προτάξω την ιδιότητα του πολίτη.

Άλλωστε, έχω επισημάνει πολλές φορές στα κείμενά μου πως για να διεκδικήσει κάποιος την ψήφο της κοινωνίας και να εκπροσωπήσει επάξια τους συμπολίτες του, πρέπει προηγουμένως να έχει βιώσει τα προβλήματα που θα κληθεί να επιλύσει.

Έχοντας ως οδηγό την παραπάνω αρχή, από την επομένη κιόλας ημέρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δίνω τη μάχη του αυτονόητου και ακολουθώ την πολιτική του εφαρμόσιμου. Με ενδιαφέρει το περιεχόμενο και όχι η επικοινωνία. Διότι, σε τελική ανάλυση, σημασία δεν έχει τι θα πεις και πόσο εύηχο θα είναι, αλλά όσα αφήνεις ως παρακαταθήκη, όταν κλείνει ένας κύκλος.

Όταν επισήμανα σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις που παραχώρησα, μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου, πως φιλοδοξία μου είναι να καταστήσω το Διοικητήριο ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης, πολλοί υποδέχθηκαν τη δήλωσή μου με επιφυλακτικότητα.  Πρόκειται, κυρίως, για εκείνους που έχουν συνηθίσει τη Μακεδονία και τη Θράκη ως έναν γεωγραφικό χώρο αδράνειας, ο οποίος δεν μπορεί να δώσει το… παραπάνω που αποζητούν οι τοπικές κοινωνίες.

Κόντρα σε αυτήν την ηττοπαθή -για να μη τη χαρακτηρίσω μίζερη- θεώρηση, πιστεύω ακράδαντα ότι εφόσον αναδείξουμε και συνδυάσουμε αποτελεσματικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τοπικής οικονομίας με τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού, τότε ο στόχος της ανάπτυξης είναι εφικτός. Με βάση αυτό το κριτήριο πορεύτηκα και κατά την πρώτη μου θητεία στο Διοικητήριο τη διετία 2012-2014. Για αυτό εξαρχής στάθηκα στην ανάγκη συγκρότησης μιας δημιουργικής συμμαχίας δυνάμεων όλων των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας. “Ζητώ συνεργασία από όλους, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” ήταν η παρότρυνσή μου αμέσως μετά τη λιτή τελετή παράδοσης-παραλαβής, στον απόηχο της θεομηνίας που έπληξε τη Χαλκιδική.

Σήμερα δεν παρεκκλίνω ούτε κατ’ ελάχιστον από αυτήν, διότι είναι πλέον φανερό ότι η Μακεδονία και η Θράκη -περισσότερο από ποτέ- έχουν ανάγκη να αποκτήσουν εξωστρεφή “προσωπικότητα”.

Η δημιουργία νέων χιλιάδων θέσεων εργασίας, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης, προϋποθέτει η Βόρεια Ελλάδα να λειτουργήσει ως εξαγωγικός κόμβος, να μετεξελιχθεί σε κέντρο καινοτομίας και αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση να αποτελέσει ένα ισχυρό brand name που θα ξεπερνά τα στενά και πολλές φορές ευδιάκριτα όρια του σήμερα. Η διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων που λειτουργεί στο Διοικητήριο, η ΔΕΘ-Helexpo και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας είναι ορισμένα από τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και στα οποία θα βασιστούμε προκειμένου να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας.

Μονάχα έτσι θα πείσουμε τους νέους της Μακεδονίας και της Θράκης να παραμείνουν στον τόπο τους. Να έχουν μια σταθερή εργασία, να  δημιουργήσουν δική τους οικογένειά στη γη που τους ανέθρεψε, να κάνουν όνειρα για το μέλλον, να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες και μέσα από τη δική τους παραγωγική δραστηριότητα να δώσουν ζωή σε κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας.

Εάν θέλουμε, λοιπόν, να αντικρίσουμε με ελπίδα το μέλλον, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω όσες συνήθειες διαμορφώθηκαν στο χθες, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες ξεπερασμένων εποχών.

Εκείνο που προέχει είναι να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής συγκυρίας ενώπιον της οποίας βρίσκονται η Μακεδονία και η Θράκη. Λίγα λόγια χρειάζονται και περισσότερα έργα, ούτως ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.