Γυναίκες στη νέα Βουλή: Οι περισσότερες αλλά και πάλι λίγες

από Team MyPortal.gr
sms

Η πρώτη ελληνίδα βουλευτής εκλέχθηκε πριν μόνο 70 χρόνια, το 1953. Ήταν η Ελένη Σκούρα και εκλέχθηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης με τον “Ελληνικό Συναγερμό” σε επαναληπτικές εκλογές. Έξι χρόνια αργότερα η Λίνα Τσαλδάρη έγινε η πρώτη ελληνίδα Υπουργός, σε κυβέρνηση της ΕΡΕ.

Επτά δεκαετίες μετά την απόκτηση απο τις γυναίκες του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε βουλευτικές εκλογές, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στη Βουλή και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Σε αυτές τις εκλογές εκλέχθηκαν 71 γυναίκες, οι περισσότερες που εκλέχθηκαν ποτέ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές του 2019 οπότε και είχαν εκλεγεί 66 γυναίκες. Στις πρώτες εκλογές του 2015 είχαν εκλεγεί 70 και στις δεύτερες 56, στις πρώτες του 2012 56 και στις δεύτερες 63 και στις εκλογές του 2009, 51.

Είναι μεν οι περισσότερες γυναίκες που εκλέχθηκαν, είναι ωστόσο και πάλι πολύ λίγες: το 23.6% του σώματος της Βουλής και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχει ποσόστωση 40% συμμετοχής γυναικών στα ψηφοδέλτια.

Β.Π.