Γνώση, πάθος και όραμα για την πολιτική αλλαγή

από Team MyPortal.gr
sms

Του Άρη Στυλιανού, υποψήφιου βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ εκφράζει παραδοσιακά τη συντηρητική παράταξη της χώρας μας. Ήρθε στην εξουσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια μεταλλαγμένη, έχοντας ένα σχέδιο που μπήκε σε εφαρμογή μετά τις εκλογές του 2019, με ένα μείγμα νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής πολιτικής, υπέρ των λίγων και εναντίον των πολλών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μοιάζει πλέον με καθεστώς, υιοθέτησε το δόγμα του σοκ, επιδιώκοντας να σπάσει οριστικά το κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης: περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, δραστικός περιορισμός της κοινωνικής κινητικότητας, νεοφιλελεύθερες οικονομικές επιλογές υπέρ των ελίτ, αδιαφορία για το περιβάλλον, παραβίαση διεθνών συμβάσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο προσφυγικό, αστυνομία στα Πανεπιστήμια, χρηματοδοτούμενη προπαγάνδα στα ΜΜΕ.

Όμως η δημοκρατία εξαρτάται πρωτίστως από τη μέθοδο άσκησης της εξουσίας, από τον τρόπο που επιτυγχάνει τη διασφάλιση της εσωτερικής σταθερότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισορροπίας του κράτους. Αντί για επιτελικό, το νεοδημοκρατικό κράτος αποδείχτηκε πελατειακό και αλαζονικό. Η αστυνομία στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και στις προχθεσινές σπαρακτικές διαδηλώσεις που ζητούσαν δικαιοσύνη για την τραγωδία των Τεμπών, υποκατέστησε την πολιτική, τον διάλογο, τη συναίνεση.

Αυτά τα χρόνια ακούσαμε από το στόμα πρωτοκλασάτων υπουργών ότι πρέπει «να εξοικειωθούμε με την αναγκαστικότητα του ξύλου» κι ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη. Οι εικόνες καταστολής από τις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελούν ύβρη προς τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη, το πένθος των οικογενειών τους και το συλλογικό τραύμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι δείγμα της απόστασης που έχει αυτή τη κυβέρνηση από την κοινωνία και από όσα αισθάνονται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Αποκομμένη από την κοινωνία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να νιώσει τις δυσκολίες, τις έγνοιες και τον πόνο της.

Η κοινωνία βρίσκεται σε αναστάτωση και ανασφάλεια. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της συνθήκης στην οποία ζούμε έγκειται στην πλήρη αβεβαιότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επικράτηση του τυφλού φόβου. Ακριβώς εδώ τίθεται το κρίσιμο ζήτημα της δημοκρατίας: υπάρχει άραγε δημοκρατική απάντηση στα πολιτικά ζητήματα που θέτει η δυστοπική πραγματικότητα; Πολλά γεγονότα στη διάρκεια της πανδημίας, στους χώρους του ΑΠΘ, στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας, αποκάλυψαν εναργώς την ένδεια των συντηρητικών πολιτικών για την ασφάλεια των πολιτών. Έχει γίνει σαφές με τον πιο εμφατικό τρόπο πώς και γιατί ο νεοφιλελευθερισμός, ως συνολική κοινωνικο-οικονομική κοσμοαντίληψη, βλάπτει σοβαρά την υγεία και την ασφάλεια όλων μας.

Στις εκλογές που έρχονται, θα δοθεί η θεσμική απάντηση από μια κυβέρνηση προοδευτικής πνοής, που θα ανοίξει την προοπτική μιας διεύρυνσης της δημοκρατίας, μέσα από τη δράση των πολιτών, των πολλών ανθρώπων. Υπάρχει αναγκαιότητα για μεγαλύτερη συμμετοχή, για εμβάθυνση της δημοκρατίας. Η Δημοκρατία στη χώρα μας δοκιμάστηκε, αλλά η εμπιστοσύνη που έχω στον ελληνικό λαό και στην ετυμηγορία του με κάνει να ελπίζω πως οι πολίτες θα μιλήσουν, αυτοί θα έχουν τον τελευταίο λόγο.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε επιτέλους μια κυβέρνηση που να λειτουργεί δημοκρατικά και όχι ολιγαρχικά, να αφουγκράζεται το κοινωνικό σύνολο και τις ανάγκες των πολιτών, να προστατεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινών αγαθών, της υγείας, της παιδείας, του νερού, να μεριμνά για το γενικό καλό κι όχι για το ιδιωτικό συμφέρον.

Είναι καιρός να κινητοποιηθούμε όλες και όλοι για την αναγκαία πολιτική αλλαγή, για δικαιοσύνη παντού.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 11-3-2023)