Γιώργος Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα φέρει εξελίξεις και στο οικονομικό πεδίο

από Team MyPortal.gr
sms

Την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και στο οικονομικό πεδίο των διμερών σχέσεων Αθήνας- Σκοπίων, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Συμφωνίας τον Πρεσπών, διατύπωσε ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

“Θα υπάρξουν και στο οικονομικό πεδίο εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις. Προφανώς δεν θα έχουν τον ρυθμό, με τον οποίο συντελείται η αλλαγή της ονομασίας στη γειτονική χώρα, αλλά πιστεύω πως πολύ σύντομα θα το νιώσουμε και αυτό” σημείωσε ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για τη γειτονική μας χώρα, ήδη από τη δεκαετία του ’90, «αλλά πλέον ανοίγονται δυνατότητες για να έχουμε πολύ περισσότερες σχέσεις».

«Η συμφωνία αυτή», προέβλεψε, «θα έχει αποτέλεσμα και επίπτωση κυρίως στον χώρο του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στις δύο χώρες, στις μεταφορές, στις υποδομές, στην ενέργεια, στην τεχνολογία και την καινοτομία και βεβαίως στον τουρισμό, που ήταν ήδη πολύ αναπτυγμένος».

“Το 2018, μετά και από συναντήσεις κορυφής που είχε τεθεί το θέμα, υπήρξε επίσκεψη του υπουργού κ. Σπίρτζη στο Βελιγράδι με αντικείμενο τη σιδηροδρομική διασύνδεση, με διπλή γραμμή από τη Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι, όπου το κομμάτι που πρέπει να δούμε είναι ακριβώς το κομμάτι μέσα στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διασύνδεση ειδικά σε ό,τι αφορά τη ροή εμπορικών προϊόντων από και προς την Ασία, δηλαδή από Ευρώπη και Ασία και αντίστροφα. Υπάρχει και το σχετικό κινεζικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί. Όσο αυξάνεται, δηλαδή, η ροή των εμπορευμάτων προς το λιμάνι του Πειραιά και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τόσο η γραμμή αυτή, που είναι απαρχαιωμένη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Συνεπώς ένα θέμα είναι αυτό, αλλά υπάρχει και το θέμα της σιδηροδρομικής αρτηρίας, που πρέπει να ανοίξει και να συνδέσει και πάλι το Βελιγράδι με την Αθήνα, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τα ενεργειακά δίκτυα, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού εκτίμησε ότι «μπορεί να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες, μπορούν να υπάρξουν μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αίτηση για κοινά χρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως μέσα από την άρση του αρνητικού φορτίου που υπήρχε σε διμερές επίπεδο «η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στον βαλκανικό χώρο, μετά από μια περίοδο κρίσης και κυρίως τραπεζικής αποβαλκανοποίησης για τις δικές μας επιχειρήσεις».

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, σημείωσε ότι «μέχρι τώρα έλειπαν μια σειρά από συμβάσεις που διέπουν τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις σχεδόν με το σύνολο των ευρωπαϊκών και βαλκανικών χωρών. Για παράδειγμα, δεν έχουμε σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, το οποίο είναι παράλογο», προαναγγέλλοντας «μια σειρά από άλλες τέτοιες συμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να υπογραφούν το επόμενο διάστημα και να ανοίξουν πολύ περισσότερο χώρο για ελληνικές επενδύσεις εκεί».