Γιώργος Πάτης Φουντάς: “Με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

Για την απόφασή του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα μιλά στο Myportal.gr ο Γιώργος Πάτης Φούντας. Ο ίδιος αναφέρεται επίσης στο όραμά του κάνοντας λόγο για μια Θεσσαλονίκη σύγχρονη, βιώσιμη, συμπεριληπτική, μοντέρνα, εξωστρεφής αλλά κυρίως δίκαιη.

Για ποιο λόγο συστρατευτήκατε με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα;

Με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα έχουμε τις ίδιες ηθικές αξίες και μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος. Επιπλέον, είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος. Έχει δοκιμαστεί πολλά χρόνια στον αυτοδιοικητικό τομέα και έχει παράγει έργο. Δεν είναι απλά γνώστης διαφόρων προβλημάτων, αλλά κυρίως ξέρει τις λύσεις. Διαχειρίστηκε με αποφασιστικότητα τις διάφορες κρίσεις (π.χ. πανδημία), έχει χαράξει σωστή κοινωνική πολιτική με στόχο την μείωση των ανισοτήτων, έχει επενδύσει στο πράσινο, έχει βάλει σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου. Προσωπικά ήταν μονόδρομος να σταθώ στο πλευρό του, να ενταχθώ στον συνδυασμό του και να δημιουργήσουμε μαζί τη Θεσσαλονίκη που θέλουμε: μία πόλη να χαίρεσαι να ζεις!

Πως πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν εύκολη απόφαση. Προέκυψε όμως μέσα από την ανάγκη μου για προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Να συνδράμω με τις δυνάμεις μου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, να βοηθήσω στην υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής, να προσπαθήσω να γίνει ακόμη καλύτερη η Θεσσαλονίκη.

Τι πιστεύετε ότι λείπει από τη Θεσσαλονίκη;

Η ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στη χώρα που να διαθέτει πέντε χιλιόμετρα (από το μέγαρο Μουσικής έως το λιμάνι) με καλαίσθητο και αναπλασμένο θαλάσσιο μέτωπο. Τα 3,5 χιλιόμετρα της νέας παραλίας, η ανάπλαση της οποίας έχει λάβει πολλά βραβεία, είναι μία πραγματική όαση. Ο Θερμαϊκός Κόλπος έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να αξιοποιηθεί για αθλητικές διοργανώσεις π.χ. ιστιοπλοϊα, κωπηλασία κ.α. Είναι ένας πλούτος, ένα πραγματικό «κεφάλαιο», το οποίο η επόμενη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα δεν θα αφήσει αναξιοποίητο. Ως ιστιοπλόος, γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες και τις προοπτικές ενός θαλασσίου μετώπου πέντε χιλιομέτρων, που το αγκαλιάζει ένα μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα. Και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, δεσμεύομαι να βάλω ψηλά στην ατζέντα της επόμενης διοίκησης Ζέρβα, το θέμα της αξιοποίησης του θαλασσίου μετώπου.

Ποιο είναι το όραμά σας;

Μία Θεσσαλονίκη σύγχρονη, βιώσιμη, συμπεριληπτική, μοντέρνα, εξωστρεφής αλλά κυρίως δίκαιη. Μία πόλη με μικρότερη κοινωνική ανισότητα καθώς όπως είχε πει και  ο Χάρυ Τρούμαν: «η κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα πιο αδύναμα μέλη της». Και σε αυτόν τον τομέα –τον οποίο προσωπικά θεωρώ από τους πιο σημαντικούς- ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο με σκοπό τη διασφάλιση της ευημερίας και της ισότητας όλων των δημοτών, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους τάξη, το φύλο, τη φυλή ή άλλες ιδιότητες. Μέσω της κοινωνικής πολιτικής, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να διασφαλίσει ότι όλοι οι δημότες έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και ότι έχουν ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και πρόοδο. Διότι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο και η προσφορά είναι κάτι που χαρακτηρίζει τόσο τον Κωνσταντίνο Ζέρβα όσο και εμένα προσωπικά.