Γιώργος Γεωργαντάς: «Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

 

Τα κίνητρα και τις χρηματοδοτήσεις για τον πρωτογενή τομέα παρουσιάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξή του στην «Π».  Ο Γιώργος Γεωργαντάς τονίζει πως οι Έλληνες αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα ΚΑΠ των 19.3 δισ. Ευρώ ενώ τονίζει πως οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεπεράσουν τα 2 δισ.

Αναφέρεται στις πολιτικές για αύξηση της παραγωγής ηλιέλαιου, μαλακού σιταριού και καλαμποκιού και διαβεβαιώνει: «τα αποθέματα είναι τέτοια που μου δίνουν τη δυνατότητα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά».

 

Ο πόλεμος συνεχίζεται για 3ο μήνα.  Παραμένει η δήλωση σας πως υπάρχει επάρκεια αγαθών; Ολοκληρώθηκε η διαδικασία δήλωσης αποθεμάτων;

Η διαδικασία δήλωσης των αποθεμάτων είναι συνεχής. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσαμε οι υπόχρεοι υποβάλλουν δήλωση των αποθεμάτων τους ανά πέντε ημέρες. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε όλη την επικράτεια και αποτρέπουμε κάθε προσπάθεια για δημιουργία παράνομων αποθεμάτων με στόχο την κερδοσκοπία. Η διαδικασία αυτή και οι συνεχείς έλεγχοι, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της ομαλής ροής προϊόντων από εναλλακτικές πηγές εισαγωγής, διασφαλίζουν την επάρκεια στην ελληνική αγορά. Τα αποθέματα είναι τέτοια που μου δίνουν τη δυνατότητα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά.

 

Έχετε ζητήσει από την ΕΕ πρόσθετα μέτρα στήριξης. Υπάρχει κάποια εξέλιξη;

Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που ζήτησαν την ενεργοποίηση του Ταμείου Κρίσεων το οποίο, επίσης, ζητούμε να ενισχυθεί με περισσότερα κεφάλαια, πέραν των 500 εκατ. που έχουν εγκριθεί.  Παράλληλα καταθέσαμε προτάσεις που αφορούσαν τη στήριξη γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων. Αξιοποιούμε και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι κανονισμοί της ΕΕ εντάσσοντας στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων προϊόντα που εισαγάγαμε από Ρωσία και Ουκρανία όπως τον αραβόσιτο και το μαλακό σιτάρι. Η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση με στόχο την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας είτε μέσω της ΕΕ είτε μέσω εθνικών πόρων, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

 

Γιατί η Ελλάδα σε είδη όπως το σιτάρι ή τα έλαια να είναι εξαρτώμενη από άλλες χώρες και να μην έχει παραγωγική επάρκεια;

Ένας από τους παράγοντες που συντείνουν στην παραγωγή ενός προϊόντος είναι και το κλίμα. Το μαλακό σιτάρι είναι γεγονός ότι σε πιο ψυχρά κλίματα από ό,τι το δικό μας, έχει καλύτερες αποδόσεις. Ανάλογα το καλαμπόκι απαιτεί υγρασία και άρδευση. Στο σκληρό σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή  ζυμαρικών, έχουμε επάρκεια και κάνουμε εξαγωγές στην Ιταλία. Στο μαλακό σιτάρι και στο καλαμπόκι, όπως σας είπα, δίνουμε επί πλέον κίνητρα παραγωγής εντάσσοντάς τα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Στο ηλιέλαιο μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας. Οι κλιματολογικές συνθήκες το ευνοούν. Πήγα ο ίδιος στον Έβρο, όπου γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα και μίλησα στους αγρότες. Με διαβεβαίωσαν ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τους. Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στην αγορά για όλους τους παραγωγούς. Προσπαθούμε να έχουμε επάρκεια σε όσο δυνατόν περισσότερα προϊόντα. Ωστόσο σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, κάθε εξέλιξη σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει πολλαπλώς την παραγωγή σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Με ποιες πολιτικές μπορούμε να περάσουμε στην εποχή του παραγωγού-επιχειρηματία;  Προγραμματίζετε κίνητρα και ποια;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρεί τον πρωτογενή τομέα έναν από τους βασικούς άξονες ενίσχυσης των αναπτυξιακών και παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Σε ό,τι αφορά στην αγροτική παραγωγή η  αντίληψή μας στηρίζεται σε μια θεμελιακή αλλαγή σε σχέση με τις πολιτικές του χθες: Να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων. Πιστεύουμε στην πολλαπλασιαστική δύναμη της συνένωσης, των πολλών παραγωγών, μαζί. Το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναπτύσσουμε πολιτικές δράσεις και λαμβάνουμε πολιτικές αποφάσεις, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα της ΕΕ. Ταυτόχρονα όμως με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, παρέχουμε κίνητρα, κυρίως στον φορολογικό τομέα, αλλά και χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις μέσω του τραπεζικού συστήματος για να καταστήσουμε πιο ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα.

 

Αυτήν την περίοδο υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για επιδοτήσεις και στήριξη αγροτών.  Τι ποσά έχουν να περιμένουν το επόμενο διάστημα και για ποιες δράσεις;

Όλοι οι Έλληνες αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από την νέα ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ, που αποτελεί μια προσωπική επιτυχία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ήδη αξιοποιούμε με γοργούς ρυθμούς τους διαθέσιμους πόρους της ΚΑΠ, καθώς έχουμε δρομολογήσει προσκλήσεις :

520 εκατ. € για τους νέους αγρότες (Κάθε δικαιούχος, ανάλογα τα μόριά του, θα μπορέσει να εισπράξει μέχρι 40.000 ευρώ)

490 εκατ. € για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς (Έχουν ενταχθεί και οι δενδρώδεις καλλιέργειες και η μελισσοκομία)

80 εκατ. € για τους Γεωργικούς Συμβούλους (Πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά)

37 εκατ. € για τα σχέδια βελτίωσης για εξοικονόμηση ύδατος

180 εκατ. € για σχέδια βελτίωσης

45 εκατ. € για ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή

150 εκατ. € για Απονιτροποίηση των εδαφών

90 εκατ. € για Δάσωση Γεωργικών Γαιών

45 εκατ. € για Ευζωία Ζώων

Παράλληλα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών Θάλασσας (ΕΠΑΛΥΘ) αναμένεται να διατεθούν 510 εκ. € για την περίοδο 2021-2027 από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική

Σε αυτά τα προγράμματα πρέπει να προσθέσουμε περισσότερα από 2 δισ. € τα οποία αναμένεται να κινητοποιηθούν από τις δράσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

670 εκ. € για τον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα

70 εκ. € για την Υδατοκαλλιέργεια

1,6 δισ. € για το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» – Εθνικό Δίκτυο Άρδευσης

47 εκ. € για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού Τομέα

Τέλος σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης των παραγωγών από το Ταμείο Μικροπιστώσεων, με 25.000 ευρώ, χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις με την εγγύηση του ΥπΑΑΤ και σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, για έκτακτες ανάγκες. Τη δυνατότητα λήψης δανείου έως 25.000 ευρώ (μέχρι 31/12/22) χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα και φυσικά τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 480 εκατ. ευρώ, που λειτουργεί με την εγγύηση του ΥπΑΑΤ και ελληνικών τραπεζών.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 14-5-2022)