Γιάννης Κορεντσίδης: Αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για έργα πνοής στην Καστοριά

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στη Βαρβάρα Ζούκα

Εντολή για συνέχιση του δημοτικού έργου ζητά ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου. Σε συνέντευξή του στην «Π» υπογραμμίζει ότι, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν η πανδημική και στη συνέχεια η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση,την τετραετία αυτή η διοίκησή του στον δήμο Καστοριάς αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μετουσιώνοντάς τα σε έργα πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής.

 

Στην τετραετία που ολοκληρώνεται ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που φέρουν τη σφραγίδα της διοίκησής σας;

«Όλα τα έργα -είτε μικρά είτε μεγάλα- έχουν τη δική τους αξία και παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία ενός δήμου. Έργα αναπτυξιακά, έργα καθημερινότητας, έργα πνοήςγια τον δήμο μας. Επιδιώξαμε και καταφέραμε να μην αφήσουμε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο ανεκμετάλλευτο. Εκατόν είκοσι τρία έργα υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στην πόλη και στις 39 κοινότητες,ενώ καταθέσαμε 23 νέες προτάσεις. Συνολικά, όλα αυτά τα έργα αγγίζουν σε προϋπολογισμό τα 68 εκατ. ευρώ.Βάσει αυτών των δεδομένων,ο δήμος Καστοριάς ανέβηκε στη 2η θέση απορροφητικότητας κονδυλίων από τη 13η και τελευταία που ήταν το 2019 στη Δυτική Μακεδονία.

Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνον ορισμένα από τα έργα που υλοποιήσαμε, όπως τηνκατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου στη συμβολή Μ.Αλεξάνδρου– Λ. Κύκνων, τηναναβάθμιση του εσωτερικού παραλιμνίου δρόμου, την τοποθέτηση νέου πύργου κωπηλασίας στη Νότια Παραλία, τις ασφαλτοστρώσεις, τιςεργασίες βελτίωσης οδοποιίας και αγροτικής οδοποιίας, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολικών μονάδων,την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού,την κατασκευή νέων παιδικών χαρών και πολλά άλλα έργα,τα οποία άλλαξαν και αλλάζουν την εικόνα του δήμου Καστοριάς καισυμβάλλουν στην ανάπτυξή του».

 

Υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να έχετε πάει καλύτερα;

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.Κάνοντας τον απολογισμό όλων όσων υλοποιήσαμε την τετραετία 2019-2023,ίσως σε ορισμένους φαντάζουν ασύλληπτα και αυτό γιατί ουσιαστικά για μία διετία είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού, η οποία ‘κλείδωσε’ τα πάντα και, ταυτόχρονα, την ενεργειακή και την οικονομική κρίση. Όμως πραγματικά, παρά τα όσα υλοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας, που, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος ήταν πολλά περισσότερα από όσα δεσμευτήκαμε προεκλογικά, θα θέλαμε με την ομάδα μου να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα στους συνδημότες μας και στονδήμο μας».

 

Τι περιλαμβάνει το πλάνο σας για την ενίσχυση του προφίλ της Καστοριάς ως τουριστικού προορισμού; Ποιοι είναι οι άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της περιοχής;

«Το κομμάτι του τουρισμού αποτέλεσε μια από τις προτεραιότητές μας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε καθήκοντα, έχοντας αντιληφθεί ότι είναι ένας τομέας που έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί να προσφέρει επίσης πολλά στην τοπική οικονομία.

Τα προηγούμενα χρόνια ενσωματώσαμε στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα πολυήμερα φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με έμφαση στις εορταστικές περιόδους. Με στοχευμένες κινήσεις ενισχύσαμε όλες τις τουριστικές δομές του δήμου μας, ώστε να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στους επισκέπτες μας, ενώ επενδύσαμε σημαντικά και στην προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.

Το καραβάκι ‘Ολυμπία’, που ήταν παροπλισμένο, είναι ξανά εντός της λίμνης, ενώ σκοπεύουμε να προμηθευτούμε ακόμα ένα τουριστικό καράβι. Επίσης, έγιναν εργασίες αναβάθμισης στην αναπαράσταση του Προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού, που είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία και προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο προγραμματίζουμε επίσης πολλά έργα που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας. Έχουμε προγραμματίσει την ανέγερση ενός νέου Συνεδριακού-Πνευματικού Κέντρου, ενώένα έργο ‘σημαία’ για την περιοχή μας είναι η ανάπλαση του Δημοτικού Ναυταθλητικού Κέντρου, το οποίο θα περιλαμβάνει κολυμβητήριο ανοιχτού-κλειστού τύπου, γήπεδα beachvolley, γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα 5Χ5 και τη δημιουργία χώρων εστίασης, αναψυχής και φιλοξενίας. Η δομή αυτή θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη φιλοξενία πανελλαδικών και διεθνώνδιοργανώσεων.

Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα, με έργα για τη διευκόλυνση και υποστήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς και στην επιχειρηματικότητα.

Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε όλους τους παραγωγικούς κλάδους του δήμουμας».

 

Ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το ψηφοδέλτιό σας;

Η ποικιλομορφία-το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των επαγγελματικών κλάδων, από κάθε γωνιά του δήμου Καστοριάς.

Η εμπειρία -καθώς στην ομάδα μας μετέχουν αρκετά στελέχη που υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια- μαζί με τη φρεσκάδα και τις καινούργιες ιδέες που φέρνουν οι νέοι άνθρωποι που συμπορεύονται μαζί μας.

Η ποιότητα και διάθεση για προσφορά των ανθρώπων του συνδυασμού μας, που στελεχώνεται από αξιόλογους συμπολίτες μας.

Ηομαδικότητα, πάνω από όλα. Είμαι υπερήφανος, γιατί είμαστε όλοι μια γροθιά. Χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες, παρά μόνο έχοντας έναν κοινό στόχο:να κάνουμε τον δήμο μας ακόμα πιο δυνατό».

 

Τι απαντάτε σε κάποιον που ρωτάει «γιατί να σας ξαναψηφίσουμε;»;

«Είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι οι δημότες της Καστοριάς -γιατί θέλουν να μας ψηφίσουν ξανά και να εμπιστευτούν και πάλι σε εμάς τα ηνία του δήμου Καστοριάς. Οι συμπολίτες μας είναι που θα μας δώσουν την εντολή διοίκησης του δήμου μας.

Και πιστεύω ότι αυτή η εντολή θα δοθεί από την πρώτη Κυριακή.Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου οι συνδημότες μας θα προσέλθουν στις κάλπες και θα ψηφίσουν και πάλι τον συνδυασμό μας,γιατί μέσα σε τέσσερα χρόνιαβλέπουν ότι κάτι έχει αλλάξει στην Καστοριά. Βλέπουν τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουμε υλοποιήσει. Καταλαβαίνουν ότι υπάρχει και η συνέχεια,ότι έχουμε πρόγραμμα και όραμα για τον δήμο μας,ότι είμαστε έτοιμοι για την πενταετία 2024-2029.

Ο δήμος Καστοριάς αλλάζει, αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Δεν γίνεται να μπει ‘φρένο’ σε ένα τόσο κομβικό σημείο».