Γιάννης Γιώργος: «Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαντώνη

 

«Ζητώ από τους Χαλκιδικιώτες να με εμπιστευτούν και υπόσχομαι ότι θα δικαιωθεί η επιλογή τους να με στηρίξουν», σημειώνει μιλώντας στην «Π» ο Γιάννης Γιώργος.

Ο υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής με την ΝΔ μιλάει για το διακύβευμα των εκλογών λέγοντας πως «οι εκλογές στις 21 Μαΐου είναι πολύ κρίσιμες γιατί διακυβεύεται το μέλλον της χώρας. Η αγωνία όλων είναι να μην κάνουμε πισωγύρισμα».

Αναφέρεται και στα προβλήματα της Χαλκιδικής και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες την επόμενη μέρα ενώ τονίζει τη σημασία των πρώτων εκλογών της επόμενης Κυριακής.

 

Τι σας οδήγησε να αφήσετε την τοπική αυτοδιοίκηση και να είστε υποψήφιος με την ΝΔ στην Χαλκιδική;

Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος βουλευτής πηγάζει μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, καθώς όπως γνωρίζετε έχω μια μακρά πορεία και εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχω μια σαφή εικόνα των προβλημάτων και των αναγκών της Χαλκιδικής, αλλά και των απεριόριστων δυνατοτήτων της και για το λόγο αυτό αποφάσισα να συνεχίσω να αγωνίζομαι μέσα από τη Βουλή.Η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου στο πρόσωπό μου, μου έδωσε αυτή την ώθηση. Στόχος και σκοπός μου λοιπόν είναι να ικανοποιήσω τις προσδοκίες και τις ελπίδες όλων αυτών που πίστεψαν σε μένα, αλλά κυρίως μέσα από τον αγώνα μου για την νίκη της παράταξης, να δικαιώσω τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο και εάν κι εφόσον με επιλέξουν οι Χαλκιδικιώτες, να εκπροσωπήσω τη Χαλκιδική στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.Θέλω να είμαι  αποτελεσματικός και χρήσιμος. Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του βουλευτή. Ζητώ από τους Χαλκιδικιώτες να με εμπιστευτούν  και υπόσχομαι ότι θα δικαιωθείη επιλογή τους να με στηρίξουν.

 

 Ποια είναι τα προβλήματα της Χαλκιδικής και ποιες οι προτεραιότητες την επόμενη μέρα;

Η Χαλκιδική καθ’ ομολογία πολλών, δεν είναι ίδια με τον προ δεκαετιών Νομό, αφού δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα έγιναν κατά τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής μου πορείας είτε από τη θέση του Αντινομάρχη στο πλευρό του κου Βασιλάκη και στου κου Ζωγράφου, είτε από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη στα τελευταία κυρίως πέντε χρόνια, όταν η χώρα «ανέπνευσε» και η ροή χρηματοδότησης προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες θύμισε την προ οικονομικής κρίσης εποχή. Είμασταν ο Νομός που κατ’ αναλογία πληθυσμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πήρε τα περισσότερα χρήματα -πάνω από 125.000.000€- στη διάρκεια της θητείας μου ως αντιπεριφερειάρχης, αλλάζοντας σημαντικά την εικόνα μας σε κάθε επίπεδο αρμοδιότητάς μας. Ωστόσο οι ανάγκες και οι υποδομές που απαιτούνται είναι πολλές και ουσιαστικές, δεδομένου ότι η Χαλκιδική παρουσιάσει την ιδιαιτερότητα της εποχικότητας, υποδεχόμενη κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Το νερό είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν, καθώς ηΧαλκιδική αντιμετωπίζει προβλήματα υδροδότησης, ειδικά στην καλοκαιρινή περίοδο που αυξάνεται η ζήτηση. Μέσα από ένα έργο ζωής, όπως είναι το φράγμα του Χαβρία, το οποίο υποστηρίξαμε, θα έχουμε λύση του προβλήματος για πολλές περιοχές. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλες λύσεις. Θα υποστηρίξουμε για παράδειγμα την κατασκευή μικροφραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στον Ολύνθιο και συστήματα αφαλάτωσης σε περιοχές της Ν. Προποντίδας, της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας. Ο τουρισμός και η αγροτική ανάπτυξη εξαρτώνται από το νερό, που αποτελεί πηγή ζωής για όλους, επομένως είναι πολύ σημαντική κάθε προσπάθεια.

Η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών αποτελεί προτεραιότητά μας, για να σταματήσει να δυσχεραίνεται η μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της περιοχής. Το έργο του δρόμου Ν. Μουδανιών – Σιθωνίας πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Οι δύο μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, η πρώτη για το κομμάτι Ν.Μουδανιά – Βατοπέδι και η δεύτερη Βατοπέδι – Νικήτη, που είναι και πιο προχωρημένη. Η αναγκαιότητα βελτίωσης του οδικού κυκλώματος της Σιθωνίας είναι μεγάλη γι΄ αυτό και σύντομα θα ξεκινήσει το έργο των κυκλικών κόμβων στη Νικήτη, το οποίο πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στο συγκεκριμένο σημείο.

Θα διεκδικήσω μια σειρά και από άλλα έργα υποδομής, όπως είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της Χαλκιδικής με τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα με το αεροδρόμιο, η ολοκλήρωση του λιμανιού της Ουρανούπολης και το λιμάνι των Ν. Μουδανιών που μπορεί και πρέπει με τις κατάλληλες υποστηρικτικές υποδομές να καταστεί κρίσιμος θαλάσσιος κόμβος για τη μεταφορά προϊόντων για το σύνολο των βαλκανικών χωρών.Επιπλέον στόχος μου είναι η διασύνδεση της Χαλκιδικής με την Εγνατία, ακόμα και με το Flyover. Όλα αυτά που αναφέρω και άλλα τόσα, για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης χρειάζεται να τα υποστηρίξουν άνθρωποι με εμπειρία και γνώση. Η ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα προβλήματα της Χαλκιδικής, μου δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσω στα κέντρα λήψης αποφάσεων μια καλύτερη ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

 

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Οι εκλογές στις 21 Μαΐου είναι πολύ κρίσιμες γιατί διακυβεύεται το μέλλον της χώρας. Η αγωνία όλων είναι να μην κάνουμε πισωγύρισμα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι αν θα συνεχίσει η χώρα να βελτιώνει διαρκώς τη θέση της στην ΕΕ και τον κόσμο υπέρ των πολλών ή αν αυτή η πορεία θα ανακοπεί και θα επιστρέψουμε σε καταστάσεις που οι περισσότεροι θέλουμε να ξεχάσουμε. Αυτό είναι ουσιαστικά το δίλημμα που καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες.

 

Αν η ΝΔ δεν πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ποιες θα είναι οι κινήσεις την επόμενη μέρα;

Καταρχάς θεωρώ βέβαιη τη νίκη της ΝΔ. Απέναντί μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αντιπολίτευση που πάσχει όχι μόνο από αναξιοπιστία αλλά κυρίως από απουσία σοβαρών προτάσεων για το μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα φέρει μια νέα εντολή για μια νέα γόνιμη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αποζητούμε καμιά αταίριαστη κυβερνητική συνεργασία, διότι θέλουμε να κυβερνήσουμε τη χώρα με λυμένα τα χέρια και όχι κάνοντας συμβιβασμούς σε κάθε βήμα. Άρα λοιπόν δεν χωρούν χαλαρές ψήφοι ή ψήφοι διαμαρτυρίας, γιατί το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 13-5-2023)