Γερμανία: Ναι στο στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες

από Team MyPortal.gr
sms

Την υποχρέωση της Γερμανίας να ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα στον στόχο του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, ακόμη και μετά την εξάντληση ενός ειδικού κονδυλίου 100 δισεκ. ευρώ, και να αποδεχθεί μια στρατιωτική ηγεμονία την οποία απέφευγε μέχρι τώρα, εξέφρασε η υπουργός Άμυνας της χώρας, Κριστίν Λάμπρεχτ.

«Το δύο τοις εκατό του ΑΕΠ μας για την ασφάλειά μας… χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χωρίς αν ή αλλά, και τα χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα έτσι ώστε η προσπάθεια που καταβάλλουμε με τα 100 δισεκ. να μην είναι επί ματαίω», δήλωσε η Λάμπρεχτ.

«Πρέπει να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπου, σε μερικά χρόνια, δεν θα έχουμε την οικονομική δυνατότητα συντήρησης του εξοπλισμού που αγοράζουμε τώρα», είπε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα, για ακόμα μια φορά τα αιτήματα για προμήθεια αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

«Καμία χώρα δεν έχει προμηθεύσει μέχρι τώρα δυτικής κατασκευής οχήματα πεζικού μάχης ή άρματα μάχης», είπε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας. «Έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πως η Γερμανία δεν θα αναλάβει τέτοια δράση μονομερώς».