Για “λαϊκισμό χειρίστου είδους”, κατηγόρησε το Κίνημα Αλλαγής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή, για το “τσουνάμι” ακρίβειας, και υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με τη μείωση των φόρων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τα οικονομικά μέτρα στήριξης- έχει ήδη αντιμετωπίσει σε επίπεδο τσέπης το πρόβλημα της ακρίβειας και θα συνεχίσει και το 2022”.
“Ευθύνεται η κυβέρνηση της Ελλάδος, κύριοι του Κινήματος Αλλαγής, για τον πληθωρισμό; Η έκθεση της Eurostat η προχθεσινή για τον πληθωρισμό, δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλότερα από τους περισσότερους. Λέτε για την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, στην Ελλάδα. Σας καταθέτω, από τον FAO, τον παγκόσμιο οργανισμό για την ασφάλεια των τροφίμων, στοιχεία που δείχνουν ότι παγκοσμίως, στο σύνολο της υδρογείου σφαίρας, ότι οι τιμές των τροφίμων το 2021, φτάσανε στο υψηλότερό τους σημείο εδώ και μια δεκαετία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης φταίνε για την παγκόσμια αύξηση των τιμών τροφίμων; Καταθέτω και από γερμανική στατιστική υπηρεσία την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για να καταλάβετε, εν μέσω ποιου φαινομένου κυβερνούμε. Είναι ο μεγαλύτερος πληθωριστικός κύκλος που έχει γνωρίσει η ΕΕ, η Ευρώπη εν τω συνόλω και ο πλανήτης, από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο”, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και προσέθεσε ότι “το φαινόμενο έχει σχέση με την καραντίνα, με τα μεγάλα πακέτα στήριξης που έδωσαν στις αγορές χρήμα που με κάποιον τρόπο πρέπει να απορροφηθεί, και το χρήμα, ως γνωστόν, καίγεται για τον πληθωρισμό, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, με τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου, με την επιτάχυνση των στόχων για την πράσινη ενέργεια που έχει θέσει η ΕΕ”.
Το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό, γι΄ αυτό και έχει διάρκεια μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις και γι΄αυτό πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά, γιατί θα μας απασχολήσει τελικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στις δράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού τους τελευταίους μήνες, για τον έλεγχο των καρτέλ και στα σούπερ μάρκετ, και στη χονδρεμπορική αλυσίδα, και γενικά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, για να σημειώσει ότι έγιναν οι περισσότεροι έλεγχοι της δεκαετίας.
Κατέθεσε επίσης στη Βουλή τα αποτελέσματα των καθημερινών ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, για να υπογραμμίσει ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία θέσπισε, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, ανώτατο όριο κέρδους, όχι μεγαλύτερο του Φεβρουαρίου του 2020, έτσι ώστε να υπάρχει εργαλείο στους ελέγχους και να επιβάλλονται πρόστιμα στα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
“Βάσει αυτής της διάταξης, ελέγχονται καθημερινά οι τιμές στα σούπερ μάρκετ”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και προσέθεσε ότι τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα, επικαλούμενος ιδίως την πορεία τιμών στις μάσκες για την πανδημία, στις τιμές των αντισηπτικών. Ιδίως, όπως τόνισε, με τη θετική παρέμβαση της κυβέρνησης και το e-καταναλωτής, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται πού θα βρουν τις φθηνότερες τιμές, κοντά στο σπίτι τους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχολίασε όσα είχε παρατηρήσει νωρίτερα ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης για τη διορατικότητα του κ. Γεωργιάδη, όταν προέβλεπε ότι θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές, τον Δεκέμβριο που πέρασε.
“Ως προς την πρόβλεψη μου, καταθέτω χθεσινό άρθρο από το Reuters, που αναφέρει ότι δυστυχώς η ΕΚΤ έχει πολύ κακό προηγούμενο, στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει: “Απέτυχε η ΕΚΤ στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και προφανώς, ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδος, τις εκθέσεις της ΕΚΤ τις διαβάζει και της ΤτΕ διαβάζει. Και όταν αυτά τα ινστιτούτα, που έχουν τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες για να κάνουν αυτή τη δουλειά, πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους, ναι θα πέσω και εγώ έξω στην πρόβλεψή μου. Δικαιούμαι”.
“Το φαινόμενο του πληθωρισμού είναι τόσο δυναμικό στην παγκόσμια οικονομία και τελικά τόσο πολύ περισσότερο πολυπαραγοντικό, όπου το να γίνουμε και προφήτες, είναι λίγο δύσκολο”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε πως η όλη επιχειρηματολογία για την πρόβλεψή του, μπορεί να αντικατασταθεί με την πρόβλεψη της Κριστίν Λαγκάρντ, με την πρόβλεψη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζες, με την πρόβλεψη των Moody’s κλπ.
Στην Ελλάδα, δεν έχουμε στην πραγματικότητα άνοδο των τιμών. Η άνοδος που έχουμε οφείλεται στην άνοδο της τιμής της ενέργειας, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταθέτοντας στοιχεία του ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό το 2021 λόγω ενεργειακών αγαθών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο πληθωρισμός, από τον Δεκέμβριο του 2021, στον Ιανουάριο του 2022, έπεσε κατά 0,2. “Όχι μόνο δεν ισχύει το επιχείρημα ότι έχουμε μια έκρηξη πληθωρισμού αλλά έχουμε μια πολύ ελαφριά κάμψη στον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία, η σημαντική άνοδος των τιμών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οφείλεται σε αποτέλεσμα βάσης, λόγω του χαμηλού επιπέδου του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, ένα χρόνο νωρίτερα.