Γαϊτάνης: Ο Τσίπρας θέλει τη Δημοκρατία σε καραντίνα και να μη λειτουργεί το κράτος

από Team MyPortal.gr
sms

Ως ωμό εκβιασμό χαρακτηρίζει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για «μορατόριουμ» ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης, τονίζοντας πως «θέλει να μη λειτουργεί το κράτος και η Δημοκρατία να βρίσκεται σε ιδιότυπη καραντίνα.  Σε συνέντευξή του στο MyPortal.gr το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ξεκαθαρίσει πως η ΝΔ δεν βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις την πρότασή του να εξαντλήσει την τετραετία.

Ο κ. Γαϊτάνης υπερασπίζεται τον ενεργειών του πρύτανη του ΑΠΘ όπως και των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα: «Η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού, η βελτίωση του καιρού αλλά και η ύφεση του κύματος της πανδημίας θα επιτρέψουν το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω άρση μέτρων», δηλώνει.

Αναφορικά με την υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Γαϊτάνης αναφέρει: « η κυβέρνηση είπε όχι σε εκβιασμούς και διλήμματα, υπερασπίστηκε το Κράτος Δικαίου, το οποίο και τελικά νίκησε. Συνεπώς, δεν είναι ζήτημα κομματικό. Το Κράτος Δικαίου κέρδισε και αυτό αφορά όλους μας».

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

 

Ήρθε η ώρα να ανοίξουν και πάλι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες;

Όπως γνωρίζετε τα επιδημιολογικά στοιχεία παρακολουθούνται εβδομαδιαία, οι επιστήμονες εισηγούνται και ανάλογα διαμορφώνονται οι αποφάσεις της Κυβέρνησης. Πρόθεση της Κυβέρνησης θα ήταν να ανοίξουν όλα άμεσα. Όμως, στη συγκυρία που βρισκόμαστε δεν μπορεί να γίνει αυτό, αφού οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν. Όμως η σωστή αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, με τον αυξανόμενο αριθμό του πληθυσμού που εμβολιάζεται, θα οδηγήσουν με ασφάλεια στην σταδιακή επαναφορά της καθημερινότητας. Συνεπώς, για την ώρα αίρονται όσα μέτρα μπορούν να αρθούν. Η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού, η βελτίωση του καιρού αλλά και η ύφεση του κύματος της πανδημίας θα επιτρέψουν το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω άρση μέτρων. Είμαστε στην αρχή του τέλους. Με επιμονή και υπομονή θα κερδίσουμε τον ιό!

 

Πιστεύετε πως οι πολίτες, λόγω κόπωσης, δεν τηρούν πλέον τα μέτρα; Διότι με σκληρό lockdown είδαμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.  Το καθολικό lockdown τόσο μεγάλης διάρκειας ήταν τελικά μια λάθος συνταγή;

Καταρχάς, θα ήθελα να επισημάνω πως αν δεν λαμβάνονταν τα τελευταία μέτρα θα είχαμε πολλαπλάσια κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς. Άρα τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Φυσικά υπάρχει κόπωση στους πολίτες. Όμως ιδιαίτερα στην Αττική που μένουν εκατομμύρια πολίτες, η επικράτηση της Αγγλικής μετάλλαξης, η κινητικότητα και οι χαμηλές, ακόμα, θερμοκρασίες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την αυξημένη διάδοση του ιού. Συνεπώς, βασικός στόχος των προσαρμογών που ανακοινώθηκαν χθες είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων σε συνδυασμό με άρση ορισμένων που θα λειτουργήσουν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης, δίχως να προκαλούν επιδημιολογική επιβάρυνση.

 

Γιατί δεν δέχεστε το «μορατόριουμ» που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

Αυτό που εννοεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάει για moratorium είναι να σταματήσει το νομοθετικό έργο η Κυβέρνηση και να μην κατατεθούν νομοθετήματα τα οποία ενδεχομένως να τον ενοχλούν. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υποκινεί πορείες και διαδηλώσεις με αποτέλεσμα να συνεχίζει το υγειονομικό σαμποτάζ. Ο κ. Τσίπρας θέλει να μη λειτουργεί το κράτος και η Δημοκρατία να βρίσκεται σε ιδιότυπη καραντίνα. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ένας τέτοιος ωμός εκβιασμός δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτός από την σημερινή Κυβέρνηση. Η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι απαράδεκτη. Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να πορεύεται χωρίς πολιτική πρόταση και προσπαθεί να μετατρέψει την κόπωση των πολιτών σε αντικυβερνητικό κίνημα. Είναι θλιβερό.

 

Πολλές από τις αντιδράσεις των τελευταίων εβδομάδων αφορούν το νόμο για τα πανεπιστήμια.  Τι λέει η ΝΔ για τη στάση του πρύτανη του ΑΠΘ στο θέμα της κατάληψης;

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ο πρύτανης ενεργώντας στο πλαίσιο του νόμου, ενημέρωσε την Εισαγγελία για την κατάληψη στους χώρους του πανεπιστημίου και η Εισαγγελία έδωσε εντολή στην αστυνομία να πραγματοποιήσει την επιχείρηση. Σκοπός ήταν να αποκατασταθεί η λειτουργίας της διοίκησης του πανεπιστημίου και να αποφευχθούν καταστροφές. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι έχει φτάσει η στιγμή που πρέπει να σταματήσουν τα πανεπιστήμια να είναι χώροι βίας και ανομίας, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι “μπαχαλάκηδες”, καταλύοντας τη νομιμότητα. Δυστυχώς, η προσπάθεια από κάποιους να στοχοποιήσουν τον Πρύτανη επειδή εφάρμοσε τον νόμο, είναι απαράδεκτη και κατακριτέα και δείχνει το πως αντιλαμβάνονται ορισμένοι τη Δημοκρατία σήμερα.

 

Η ΝΔ θεωρεί πως «κέρδισε» στην υπόθεση Δ. Κουφοντίνα;

Όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση από την αρχή, ο νόμος ισχύει και εφαρμόζεται  με τον ίδιο τρόπο για όλους. Κανένας καταδικασμένος τρομοκράτης δεν θα μπορούσε να έχει την ευχέρεια να επιλέξει τη φυλακή της προτίμησής του. Άλλωστε ο Κουφοντίνας προσέφυγε δικαστικά και το αίτημα του απορρίφθηκε τρεις φορές, την τελευταία μάλιστα από ΣτΕ. Συνεπώς, η κυβέρνηση είπε όχι σε εκβιασμούς και διλήμματα, υπερασπίστηκε το Κράτος Δικαίου, το οποίο και τελικά νίκησε. Συνεπώς, δεν είναι ζήτημα κομματικό. Το Κράτος Δικαίου κέρδισε και αυτό αφορά όλους μας.

 

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα;

Όχι διότι δεν έχουμε εκλογές! Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα και ο Πρωθυπουργός, πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε εδώ και ένα χρόνο, αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα των πολιτών. Σε ότι αφορά το κόμμα μας, αυτή η περίοδος είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μιλήσουμε σε νέα ακροατήρια και να μεταφέρουμε στην κυβέρνηση τον παλμό της κοινωνίας. Συνεπώς, κυβέρνηση και κόμμα έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας.

 

Την Πέμπτη είναι η 200η επέτειος από την κήρυξη της Επανάστασης του ’21. Τι σηματοδοτεί για τη χώρα και την επόμενη ημέρα αυτό το ορόσημο;

Η Ελληνική επανάσταση ήταν ένα παγκόσμιο γεγονός εκείνη την εποχή και πήρε αυτές τις διαστάσεις επειδή η έννοια του Ελληνισμού και των αξιών του ενέπνευσε τους λαούς. Βλέπετε πως ακόμα και σήμερα, εν μέσω πανδημίας, υπάρχουν χώρες που κάνουν αφιερώματα στην Ελληνική επανάσταση. Η Ελλάδα εξακολουθεί να εμπνέει! Η επέτειος είναι μια ευκαιρία να φέρουμε τις αξίες μας στο προσκήνιο, αλλά και να ανασκοπήσουμε την πορεία 200 ετών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε εν τέλει να προδιαγράψουμε το μέλλον μας και να υιοθετήσουμε ένα νέο όραμα για τις επόμενες δεκαετίες.