Γ. Τάσιος – ΠΟΞ: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό λόγω ενεργειακού κόστους και Ουκρανίας

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη του Γιάννη Γκουμάκη

Δυσοίωνες προβλέψεις για τον κλάδο της Ελληνικής φιλοξενίας κυοφορεί το μεγάλο ενεργειακό κόστος που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο. Στη συνέντευξη του για λογαριασμό του MyPortal.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΞ δε δίστασε να υποστηρίξει πως για κάποιους ξενοδόχους, θα ήταν καλύτερο ακόμη και να παύσουν, έστω και πρόσκαιρα, τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους, ώστε να κατορθώσουν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος λειτουργίας.

Με το διακύβευμα να είναι πλέον η επιβίωση των επιχειρήσεων τους και, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, ο πρόεδρος της Ένωσης υποστήριξε πως οι επαγγελματικές του κλάδου έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση, αφού οποιαδήποτε ρευστότητα υπήρχε για να αντισταθμιστεί το μεγάλο ενεργειακό κόστος, ήδη έχει εξαντληθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπό αυτή τη σκοπιά, ο κ. Τάσιος τόνισε πως η μη άφιξη Ρώσων και Ουκρανών τουριστών στη χώρα, δε θα πλήξει τον κλάδο, ενώ υποστήριξε πως αναμένεται ανάκαμψη του από την άφιξη Ευρωπαίων τουριστών, αν και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας και κόστους.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πώς επηρεάζουν οι αυξήσεις στην ενέργεια και κατ’ επέκταση, ο ίδιος ο πόλεμος τους Έλληνες ξενοδόχους; Τί θα μπορούσατε να μου πείτε γι’ αυτό;

– Η κρίση που έχει προκύψει από την πολεμική σύγκρουση, αυτή τη στιγμή μας κάνει να μην έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα αν δεν έρθουν στη χώρα μας οι 600 χιλιάδες Ρώσοι και κάποιες άλλες χιλιάδες Ουκρανοί τουρίστες. Έχουμε δύο ζητήματα και μεγάλο προβληματισμό. Πρώτον, πότε θα ξεκινήσει η σεζόν με την έννοια αρκετών αφίξεων και πληροτήτων και το δεύτερο, πώς θα αντιμετωπίσουμε την αύξηση την πληθωριστική, η οποία σε πολλές των περιπτώσεων, τουλάχιστον στα μισά ξενοδοχεία στο μαζικό μοντέλο τουρισμού -tour operating-, είναι οι τιμές του 2019, με αυξήσεις οι οποίες ξεπερνάνε το 30% κατά μέσο όρο, στο σύνολο μιας λειτουργίας επιχείρησης. Αυτός είναι ο προβληματισμός για την επόμενη μας μέρα και λιγότερο αν θα μπορέσουμε να έχουμε αφίξεις από το Μάιο, ή πολύ περισσότερες απ’ ότι πέρσι.

Θεωρείτε ότι ο πόλεμος ο οποίος συνεχίζεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, αν συνεχιστεί με αυτή τη σφοδρότητα του, θα επηρεάσει και τις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα και από άλλα κράτη εκτός από τη Ρωσία;

– Εμείς περιμένουμε από το 1 έως το 6 σε κατάταξη, για τις αφίξεις στην Ελλάδα, γιατί στην 7η θέση είναι η Ρωσία με στοιχεία του ’19, δηλαδή από τις χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία στον οδικό τουρισμό, να έχουμε την αντίστοιχη ανάκαμψη. Όμως επειδή η ακρίβεια χτυπά και το πορτοφόλι του μέσου ευρωπαίου πολίτη που είναι και η βασικοί μας αιμοδότες στο τουριστικό προϊόν της χώρας τότε, ναι, πιστεύουμε ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Και αν θα αποφασίσει ο πολίτης να κλείσει ένα πακέτο που θα είναι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και ποια φυσικά θα είναι η κατάσταση σε σχέση με την ασφάλεια των περιοχών. Το ίδιο ανησυχούμε και για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι πτήσεις είναι κυρίως προς την Αθήνα, για το αν θα διατηρηθούν στο επόμενο διάστημα, φυσικά πάντα με βάση την οποία η ειρηνευτική διαδικασία και πότε θα υπάρξει αυτή η συνθήκη.

Σχετικά με τις αυξήσεις στην ενέργεια, οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες φιλοξενίας τι προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο;

-Αυτή τη στιγμή τα συνεχούς λειτουργίας καταλύματα, που είναι εν λειτουργία, «μπαίνουν μέσα» κανονικά, διότι έχουνε 10% και 15% μέση πληρότητα. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 έχει εξαντληθεί οποιαδήποτε ρευστότητα υπήρχε από την επιστρεπτέα και όποια επιστρεπτέα. Μην ξεχνάμε ότι η κρίση πια δεν είναι πανδημική, η κρίση πια είναι και πολεμική και κυρίως οικονομική. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή, προφανώς, και το καλύτερο θα ήταν για κάποια ξενοδοχεία να αρχίσουν να κλείνουν κιόλας γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα στις πόλεις της χώρας τόσο, στα αστικά κέντρα όσο και στις πόλεις της επαρχίας.

Θα υπάρξει κάποιο πακέτο βοήθειας από το κράτος προς τους ξενοδόχους ή έχετε κάνει εσείς σαν ΠΟΞ, κάποιο αίτημα για να υπάρξει κάποιο είδος κρατικής μέριμνας;

-Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή αυτό που επικρατεί. Η Ελλάδα εξαρτάται από την οικονομία της ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο της και από τις αποφάσεις. Θα αναμένουμε αυτές για να μπορέσουμε από κει και πέρα να δούμε με ποιον τρόπο θα ενισχυθεί και ο δικός μας κλάδος. Αλλά αυτό αλλάζει μέρα με τη μέρα. Το κυρίαρχο, νομίζω, που είναι σαν απόφαση, που θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να παρθεί μέσα στο επόμενο διάστημα ανάλογα με τις εξελίξεις, είναι η επιμήκυνση των υποχρεώσεων. Είτε λέγεται δημόσιο είτε λέγεται τράπεζες.