Γ. Στουρνάρας: Σοβαροί οι κίνδυνοι για την Ε.Ε. από τον πόλεμο στην Ουκρανία

από Team MyPortal.gr
sms

Στην ανάγκη να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ευρωζώνη αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του προς τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) με αφορμή τη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διοικητής μάλιστα επισήμανε τον κίνδυνο να χαθεί ο θετικός βηματισμός, επισημαίνοντας ότι συχνά, “μόλις υποχωρήσει ο άμεσος κίνδυνος μιας κρίσης, χάνεται η δυναμική, και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις λιμνάζουν εξαιτίας των διαφορετικών εθνικών προτεραιοτήτων”.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι “βασικές πτυχές της τραπεζικής μας ένωσης παραμένουν μετέωρες· χωρίς αυτές όμως, δεν υπάρχει προοπτική προόδου προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ολοκλήρωσης στη ζώνη του ευρώ”.

Σοβαροί οι κίνδυνοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στρέφοντας την προσοχή του στον πόλεμο της Ουκρανίας ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε για σοβαρούς κινδύνους για την Ευρώπη.

“Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτός ο τρομερός πόλεμος και οι κυρώσεις επεκταθούν στις εισαγωγές ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας από τη Ρωσία και συνορεύει με την Ουκρανία, ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στα μοντέλα των προβλέψεών μας”, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Προληπτική δράση

Αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις, η Ευρώπη “πρέπει να προνοεί και όχι να ενεργεί εκ των υστέρων”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “τόσο η διαχείριση τραπεζικών κρίσεων, όσο και οι διαδικασίες εξυγίανσης των τραπεζών χρειάζονται μεταρρυθμίσεις”.