Γ. Οικονόμου για δηλώσεις Ακάρ: Ρητορικός παροξυσμός, ακρότητες και ψέματα

από Team MyPortal.gr
sms

Για ρητορικό παροξυσμό της Τουρκίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως πρόκειται για ακρότητες που βασίζονται σε ψέματα, σε διαστρέβλωση της ιστορίας, της διεθνούς νομιμότητας, των Συνθηκών, της πραγματικότητας που υπάρχει στο Αιγαίο.

Τόνισε ακόμη πως “η μονότονη επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αλήθεια  και αυτό το έχει αντιληφθεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, κρατώντας κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και ανοιχτά τα παράθυρα στον διάλογο.

Ακάρ για συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: “Διπρόσωπη πολιτική, μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες”

 

Τον εκνευρισμό της Άγκυρας για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι τη Δευτέρα, εξέφρασε νωρίτερα ο Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας λόγο για “διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική της Ελλάδας”.

“Διδαχθείτε από την ιστορία. Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν διάφορα στο αυτί σας. Έχετε δει στην ιστορία, ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε το ίδιο πράγμα. Να είστε ξύπνιοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Επιπλέον υποστήριξε ότι (σ.σ.: οι Έλληνες) “προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Τουρκίας. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες”.

“Υπό αυτή την έννοια”, συνέχισε ο κ. Ακάρ, “δεν είναι λάθος να πούμε ότι ακολουθείται μια πραγματικά διπρόσωπη πολιτική. Υπάρχει μια υποκριτική πολιτική. Εμείς επιμένουμε στον διάλογο, κάνουν πως το αντιλαμβάνονται και πάνε να απαντήσουν, όμως από την άλλη μόλις μείνουν μόνοι, συνεχίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία, βασισμένοι σε ψέματα και άρνηση. Κάθε φορά που μιλάνε με τρίτες χώρες. Στα σπίτια τους δεν έχουν καθρέφτη; Ας κοιτάξουν τον καθρέφτη! Κάποτε οι άνθρωποι κοιτάζουν τον καθρέφτη και βλέπουν την αλήθεια. Και ίσως ντραπούν! Ίσως ντραπούν! Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διπρόσωπη στάση τέτοια υποκρισία”.

Ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει μεγάλη υπομονή. “Όμως παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειες μας, δυστυχώς η γειτονική μας Ελλάδα με κάποιες προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις συνεχίζει να αυξάνει την ένταση, και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε αυτό”.

“Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα που αυξάνουν την ένταση για τους προσωπικούς τους υπολογισμούς και την εσωτερική πολιτική” δήλωσε, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη.

“Τα αδέλφια μας στη Θράκη”

“Στη Θράκη έχουμε τους ομοεθνείς μας. Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε ‘είναι μουσουλμάνοι’. Δηλαδή είναι Κινέζοι ή Ιάπωνες;

Τα ονόματά τους είναι τούρκικα, οι διευθύνσεις τους είναι τούρκικές, τα νεκροταφεία τους είναι τούρκικα, οι ημερομηνίες και οι τίτλοι τους είναι τουρκικοί. οι συγγενείς τους είναι εδώ. Καταπατούν τα δικαιώματα και τους νόμους των αδελφών μας στη Δυτική Θράκη και αυτό το αγνοούν”, συνέχισε για τη Θράκη.

“Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα”

Σε ό,τι αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο Ακάρ σχολίασε ότι “παραχωρήθηκαν, όμως υπάρχουν κάποια καθεστώτα σχετικά με τα νησιά τα οποία πρέπει να αποστρατικοποιημένα. Κι όμως τα στρατιωτικοποιούν! Συμβαίνει το πιο περίεργο πράγμα στον κόσμο. Όσα είναι τα χωρικά ύδατα τόσο πρέπει να είναι ο εναέριος χώρος. Όμως λένε ‘όχι’, και δηλώνουν πως τα χωρικά τους ύδατα είναι 6 μίλια αλλά ο εναέριος χώρος 10 μίλια. Αυτό δεν γίνεται κατανοητό και κανένας λογικός δεν το αποδέχεται”.

“Κρύβουν στο Λαύριο FETO, PKK/YPG, DAESH, DHKP-C και τους φιλοξενούν. Από εκεί τους βάζουν να πάνε σε διάφορες χώρες” ισχυρίστηκε επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, επαναλαμβάνοντας τα σενάρια για “εκπαίδευση τρομοκρατών”, παρά τις αλλεπάλληλες και κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής πλευράς.