Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα για μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

από Team MyPortal.gr
sms

Τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της τετραήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, κυριάρχησαν στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

“Είδαμε τις δηλώσεις του κ. Καλίν. Δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα στην κατεύθυνση που περιγράφετε”, τόνισε ο κ. Οικονόμου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Πράγα.

“Ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ υπήρξε απόλυτα σαφής, με ένα λόγο τεκμηριωμένο, με επιχειρήματα, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να χαρακτηρίζει μία τοποθέτηση σε αυτό το βήμα. Τοποθέτηση ενός ηγέτη μίας χώρας με αυτοπεποίθηση. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο εξέπεμψε μηνύματα αποφασιστικότητας νηφαλιότητας και ψυχραιμίας…

Το πλαίσιο το έχει θέσει με μεγάλη σαφήνεια ο πρωθυπουργός. Δεν έχουμε κάτι παραπάνω στο κομμάτι αυτό να πούμε τώρα και δεν υπάρχει και τίποτα νεότερο προς την κατεύθυνση αυτή. Εδώ είμαστε ό,τι νεότερο υπάρχει να το συζητάμε και να το κουβεντιάζουμε…”, σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά κάθε πρόκληση.

“Εμείς δεν ερμηνεύουμε τους λόγους για τους οποίους κλιμακώνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας…Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποδομούμε την επιχειρηματολογία της Τουρκίας, βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο, να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ισχύ, να προβάλλουμε παντού την ανάγκη στην περιοχή μας να επικρατήσει ένα κλίμα σταθερότητας και συνεννόησης και να αναδεικνύουμε πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η παρατεταμένη προκλητική πρακτική της Τουρκίας…”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, ο κ. Οικονόμου τόνισε: “Σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πολίτες με την ψήφο τους αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους και όλα κρίνονται από τα αποτελέσματα που παράγονται σε βάθος χρόνου…

Η ιστορική εμπειρία στην Ευρώπη δείχνει ότι οι λύσεις δεν είναι πάντα εύκολες, δε μπορούν να έρθουν από παραγωγή καινούργιων αδιεξόδων και απαιτούν στρατηγική και φιλελεύθερη πολιτική εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Θα περιμένουμε και θα δούμε…

Στη χώρα μας ξέρουμε πόσο χρήσιμη είναι η σταθερότητα και πόσο αναγκαία είναι μία κυβερνητική πολιτική που απαντά στις προκλήσεις με αποτελέσματα που δίνουν λύσεις στις αγωνίες των πολιτών…”.