Γ.Λαμπανάρης (Χειρ. Ουρολόγος) στο MyPortal.gr (vid): Η ρομποτική χειρουργική υπερισχύει στη μάχη κατά του καρκίνου

Τι είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική και ποια τα πλεονεκτήματά της; Που σταματά το ρομπότ και ποιος ο ρόλος του χειρουργού στην ολοκλήρωση μιας επέμβασης; Γιατί να επιλέξει κανείς να χειρουργηθεί ρομποτικά; Πλεονεκτεί όντως η ρομποτική χειρουργική στον καρκίνο του προστάτη σε σχέση με το κλασικό χειρουργείο και γιατί; Αξίζει το κόστος; Πότε ένας άνδρας πρέπει να αρχίσει να εξετάζεται και ποια είναι τα συμπτώματα που οδηγούν σε καρκίνο του προστάτη;

Τις απαντήσεις σε αυτές και άλλες σχετικές ερωτήσεις, δίνει ο Χειρουργός Ουρολόγος Γεώργιος Λαμπανάρης, καλεσμένος στην web εκπομπή My Doctor του MyPortal.gr.

Ο κ. Λαμπανάρης, ένας εκ των πρώτων Χειρουργών της χώρας που πιστοποιήθηκε από τον πλέον έγκριτο οργανισμό των ΗΠΑ στη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci®, έχει πραγματοποιήσει με την ομάδα του, πέραν των 1.000 χειρουργικών ρομποτικών επεμβάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πολυετή εμπειρία και εξειδίκευσή του δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον λόγο του, όταν χαρακτηρίζει «golden standard την ρομποτική χειρουργική προστατεκτομή, για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη», ο οποίος ανάγεται σε «μάστιγα» των ανδρών στον 21ο αιών. Τονίζει, μάλιστα, πως ο καρκίνος όχι απλά μπορεί να νικηθεί, αλλά ο ασθενής ζει μια ποιοτική ζωή, χωρίς προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας ή ακράτειας ούρων, που συνήθως παρουσιάζονται μετά από ανοιχτά χειρουργεία, λόγω των δυνατοτήτων του Da Vinci®.

Μιλά, επίσης, και για άλλες εφαρμογές της ρομποτικής στη Χειρουργική Ουρολογία, όπως η αντιμετώπιση καρκίνου του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως, καθώς και για τα πλεονεκτήματα της χρήσης της στα πεδία αυτά. Τέλος, επισημαίνει την δυναμική της ρομποτικής χειρουργικής, η οποία φαίνεται να κατακτά το μέλλον, τονίζοντας μάλιστα ότι «στο μέλλον, το μόνο πράγμα που θα υπάρχει, θα είναι η ρομποτική χειρουργική, με την ελπίδα, βέβαια, το ρομπότ να παίρνει ακόμη εντολές από το γιατρό και όχι να τις εκτελεί κατά βούληση».

No Comments Yet

Comments are closed