Γ. Κώτσηρας: Ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Διασπορά – Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό

από Team MyPortal.gr
sms

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, το οποίο αποτυπώνει μια σύγχρονη προσέγγιση προς την ελληνική Διασπορά, αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

«Εξαρχής αντιμετωπίσαμε την ευρεία και δραστήρια Διασπορά μας ως ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο», αναφέρει και υπενθυμίζει χαρακτηριστικά, την ψήφιση του νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο αποδήμων, την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου και την εκπόνηση για πρώτη φορά, μιας συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

«Πάγια επιδίωξή μας παραμένει η τόνωση των δεσμών με τους Έλληνες του εξωτερικού και η βελτίωση της καθημερινότητάς τους», σημειώνει.

«Μεταξύ των βασικών στόχων είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τη διασπορά και ειδικά με τα νεότερα μέλη της. Δεδομένου ότι η προσέγγιση της νέας γενιάς αποδήμων Ελλήνων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Εξωτερικών, επιδιώκουμε να της προσφέρουμε σύγχρονους τρόπους διασύνδεσης, τόσο με το μητροπολιτικό κέντρο, όσο και μεταξύ των διάφορων κοινοτήτων και ομάδων», επισημαίνει και προσθέτει:  «Στο πλαίσιο αυτό, μία εν εξελίξει πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εντάσσεται στο στρατηγικό του σχέδιο, αφορά την υλοποίηση και εντατικοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγών και φιλοξενίας παιδιών και νέων της Διασποράς».

Μέσω των προγραμμάτων αυτών, όπως τονίζει, «παρέχεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επανασυνδεθούν με τις ρίζες τους, με τον τόπο καταγωγής τους και να χτίσουν μια βιωματική σχέση με την Ελλάδα, με ταυτόχρονη προώθηση της ελληνομάθειας, του ελληνικού πολιτισμού και της εξοικείωσης με τη σύγχρονη Ελλάδα».

Μέσω του στρατηγικού σχεδίου, τα προγράμματα φιλοξενίας – κατασκηνωτικά και εκπαιδευτικά – που υλοποιεί και στηρίζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, επεκτείνονται και εμπλουτίζονται. Αναφέρεται ενδεικτικά, ότι ήδη το φετινό καλοκαίρι φιλοξενήθηκαν στις παιδικές κατασκηνώσεις του ‘Αγιου Ανδρέα, παιδιά από την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο, την Τανζανία, τη Βραζιλία και την Ουκρανία, κατόπιν της υπογραφής σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του δήμου Αθηναίων. Μάλιστα, στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα θα μπορούν να φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι τουλάχιστον 200 παιδιά της Ομογένειας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική κατασκήνωση για νέους 18-25 ετών από την Αυστραλία, «μια σπουδαία δράση που υλοποιείται για τρίτη χρονιά από τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης».

«Από κοινού με τον υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη, επενδύουμε στα προγράμματα φιλοξενίας και επιδιώκουμε, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, να τα θέσουμε σε μία συντεταγμένη βάση, ώστε να υπηρετούν τους στρατηγικούς μας στόχους, αποτελώντας μια μοναδική βιωματική εμπειρία για τους συμμετέχοντες, ενισχύοντας παράλληλα και τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα και, εν τέλει, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς με την πατρίδα».

«Επιδίωξή μας είναι σταδιακά να δομηθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας με ακόμη περισσότερους φορείς που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανωτέρω πρωτοβουλίας. Εξάλλου, η μέχρι στιγμής συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εκκλησιαστικών και εκπαιδευτικών φορέων είναι ανεκτίμητη», υπογραμμίζει.

«Εάν σε αυτή προστεθεί και η ενεργός συμμετοχή των οργανώσεων της διασποράς και η χρήσιμη εμπειρία των ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα προγράμματα φιλοξενίας θα αποτελέσουν πολύτιμο κρίκο στην επανασύνδεση των Ελληνίδων και των Ελλήνων του εξωτερικού με τον τόπο καταγωγής τους, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας», καταλήγει.