Γ.Κατρούγκαλος στο MyPortal.gr (vid): Το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε τώρα δεν είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η ιδεολογική μας όμως αφετηρία και στόχευση είναι ίδια

από Διαχειριστής MyPortal
sms

Ο αν.Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και Διεθνές εμπόριο, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλάει στην διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή «30+3» της WebTV του MyPortal.gr και τη δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά.

Ο συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δικηγόρος, εξηγεί πώς ενώ ήταν πολιτικοποιημένος από τα φοιτητικά το χρόνια, αποφάσισε να πολιτευεί για πρώτη φορά με το ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχθηκε βουλευτής Μεσσηνίας ενώ διετέλεσε και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφέρεται στην εποχή που ήταν στο «κίνημα των πλατειών» μαζί με άλλους πανεπιστημιακούς, τον Γ.Βαρουφάκη, τον Γ.Κασιμάτη και τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ απαντάει στο αν σήμερα δεν ήταν υπουργός θα ξαναέβγαινε στις πλατείες.

Έχοντας διατελέσει Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά και Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε μια από τις πιο κρίσιμες και δύσκολες περιόδους περιγράφει τι θυμάται από εκείνες τις μέρες των διαπραγματεύσεων.

Αναλύει ποιο ήταν το πραγματικό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος και ποιο θα είναι το μέλλον του, ενώ αναφέρεται και στη βαριά φορολογία που υπόκεινται όσοι έχουν «μπλοκάκι» αλλά και οι δικηγόροι.

Σχολιάζει το αν ήταν ο ίδιος στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όχι η Έφη Αχτσιόγλου θα είχε επιτύχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπογραμμίζει ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα γίνει τον Αύγουστο του 2018 αλλά αυτό δεν σημαίνει και το τέλος της εποπτείας από τους εταίρους στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Η συζήτηση περιλαμβάνει και το θέμα των καθαριστριών για το οποίο ο ίδιος ο υπουργός είχε παραχωρήσει μία εκτενή συνέντευξη τύπου, ενώ τώρα απαντάει στο αν τελικά τον στιγμάτισε.

Ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και Διεθνές εμπόριο τοποθετεί στην κορυφή της ατζέντας του τα αναπτυξιακά έργα κάνοντας τη χώρα μας σταυροδρόμι του διεθνούς εμπορίου.

Εξηγεί γιατί απομάκρυνε τις αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν έξω από το υπουργείο και παραδέχεται ότι του λείπουν οι πανεπιστημιακές αίθουσες, κρατώντας την επαφή του με τους μεταπτυχιακούς του φοιτητές.

Αποκαλύπτει ποιο βιβλίο διαβάζει αυτή την περίοδο, γιατί δεν γράφει ο ίδιος ένα ακόμη, ενώ λέει πως έκανε «μόδα» το ποσέτ στην πολιτική τάξη της χώρας.