Γ. Κατρούγκαλος: Το αναπτυξιακό σχέδιο δείχνει πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες

από Team MyPortal.gr
sms

“Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία έχουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο αναλυτικό, με συγκεκριμένες ημερομηνίες, που δείχνει πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες, όχι απλώς τον επόμενο χρόνο”, δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Με αφορμή και τη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, που διεξάγεται αυτή την ώρα στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως “το μεγάλο στοίχημα είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα από εδώ και μετά, δεν είναι να γυρίσουμε πίσω στο 2010” και “επειδή αυτό θα ήταν πολύ γενικόλογο, αν είχε πάνω μόνο τις καθοριστικές κατευθυντήριες γραμμές, έχει και έναν προγραμματισμό για τον συγκεκριμένο βηματισμό την επόμενη πενταετία- εξαετία”.

Σε ό,τι αφορά την προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019, ο αν. υπουργός έκανε λόγο για εκβιασμό από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

“Έχω χρησιμοποιήσει αυτή τη σκληρή λέξη για τον απλό λόγο ότι με όλους τους δανειστές μας και με το ΔΝΤ είχαμε συμφωνήσει με τον ασφαλιστικό νόμο -αυτόν που λέγεται νόμος Κατρούγκαλου- ότι η προσωπική διαφορά θα διατηρείτο, δεν επρόκειτο να καταργηθεί, γιατί δημοσιονομικά είχαμε υπολογίσει την παραμονή της. Έξι μήνες μετά, όταν είχε κλείσει η πρώτη αξιολόγηση με τον ασφαλιστικό νόμο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης το ΔΝΤ ζήτησε την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, με το επιχείρημα ότι ο ΕΦΚΑ θα ήταν προβληματικός και ότι δεν θα πιάναμε το πλεόνασμα. Τώρα προφανώς έχει αποδειχθεί ότι και στα δύο είχε άδικο. Και ο ΕΦΚΑ έχει ταμειακό πλεόνασμα και έχουμε όχι απλώς πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος, το έχουμε υπερκεράσει”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι “μέχρι τον Αύγουστο πρέπει να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην καθαρή έξοδο, αλλά από εκεί και έπειτα, επειδή έχουν εκλείψει πλήρως οι λόγοι που επικαλείτο το ίδιο το ΔΝΤ, (σ.σ. οι μειώσεις στις συντάξεις) είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ