Γ. Καραγιάννης: Χειροπιαστά έργα για μια ισχυρή Θεσσαλονίκη, σε μια αυτοδύναμη Μακεδονία

Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Λαγκαδά και υποψήφιος βουλευτής στην Β’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Καραγιάννης μιλάει στο MyPortal.gr για την υποψηφιότητά του, το διακύβευμα των εκλογών και τις προτεραιότητες για τη χώρα και το νομό Θεσσαλονίκης. “Μετά από 9 χρόνια κρίσης και 4,5 χρόνια μιας καταστροφικής για την οικονομία και τους Έλληνες διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που χρειάζεται η χώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις η εξωστρέφεια και η αξιοπιστία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πως προέκυψε η απόφαση να περάσετε μετά από πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση από το 1998. Ως δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και για τρεις θητείες δήμαρχος Λαγκαδά, αλλά και ως μέλος των θεσμικών οργάνων της από τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος. Όλα αυτά τα χρόνια έμαθα πολλά. Γιατί ή αυτοδιοίκηση είναι ένα σχολείο, όπου δεν μπορεί να πει κανείς ψέματα. Εδώ δεν είσαι ό,τι λες, αλλά ό,τι κάνεις. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τον κόσμο, που σε βλέπει και σε συναντά κάθε ημέρα στον δρόμο και στη γειτονιά. Και κυρίως βλέπει το έργο που υλοποιείς, όμως συνέβη στον Λαγκαδά.

Μαθαίνεις όμως πως στη ζωή πρέπει να κάνεις και τα μεγάλα βήματα. Από την αυτοδιοίκηση, που είναι η πολιτική της αληθινής ζωής, στο επόμενο βήμα που είναι η Βουλή, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή όλων μας.

Όταν λοιπόν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με κάλεσε για να μου κάνει την τιμητική πρόταση να είμαι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης δεν δίστασα ούτε στιγμή. Γιατί η Ελλάδα για να αλλάξει χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι μαζί και με ενωμένες τις δυνάμεις μας. Και ιδιαίτερα εμείς της νεότερης γενιάς που πρέπει να μπολιάσουμε την πολιτική με νέες και φρέσκες ιδέες. Για μια ισχυρή Θεσσαλονίκη, σε μια αυτοδύναμη Μακεδονία, σε πιο φωτεινή, πιο σύγχρονη και πιο ανθρώπινη Ελλάδα.

Ως Δήμαρχος Λαγκαδά γνωρίζετε καλά τα θέματα της περιοχής. Πως θα το ισορροπήσετε με τα ανατολικά και δυτικά της μεγάλης Β’ περιφέρειας;

Τα προβλήματα σε μια τόσο μεγάλη εκλογική περιφέρεια όπως είναι η Β’ Θεσσαλονίκης είναι πολλές φορές κοινά. Για παράδειγμα το θέμα της απομόνωσης των γύρω περιοχών από τη Θεσσαλονίκη και της βελτίωσης των αστικών συγκοινωνιών ή τα ζητήματα που άπτονται του αγροτοδιατροφικού τομέα. Φυσικά από την εικοσαετή ενασχόλησή μου με τον δήμο Λαγκαδά γνωρίζω πολύ καλά τα θέματα της εκεί περιοχής, όμως ο ρόλος ενός βουλευτή είναι διαφορετικός, καθώς ασχολείται και αναζητά λύσεις στα προβλήματα όλων των πολιτών της εκλογικής του περιφέρειας. Γι’ αυτό και έχω ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες περιοδείες και συναντήσεις με φορείς όλων των περιοχών του δήμου. Γιατί τα προβλήματα της Β’ Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να περιμένουν άλλο…

Ο εκλογικός στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία;

Στόχος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πείσει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες να κινητοποιηθούν για το αίτημα της πολιτικής αλλαγής. Για αυτό και λέμε όχι στις εκλογές του φανατισμού και των συνθημάτων, λέμε όχι στις «εκλογές του καναπέ» και του εφησυχασμού. Και προκρίνουμε τις εκλογές της ευθύνης, του μυαλού, της αποφασιστικότητας, της συμμετοχής. Γιατί η Ελλάδα θέλει επιτέλους να προχωρήσει μπροστά. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο πρόεδρος της ΝΔ ακόμη και αν η ΝΔ έχει αυτοδυναμία θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις. Γιατί το αίτημα της πολιτικής αλλαγής χρειάζεται τη βοήθεια και τη στήριξη όλων των πολιτών.

Στο μέτωπο της οικονομίας τι μπορεί να κάνει διαφορετικό η ΝΔ;

Μετά από 9 χρόνια κρίσης και 4,5 χρόνια μιας καταστροφικής για την οικονομία και τους Έλληνες διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που χρειάζεται η χώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις η εξωστρέφεια και η αξιοπιστία. Μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί αυτό το τετράπτυχο για να τονωθεί η ελληνική οικονομία. Και αυτό το γνωρίζουν οι δανειστές μας, που βλέπουν στο κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τους μοναδικούς αξιόπιστους συνομιλητές. Αυτό το βλέπουν οι αγορές και οι επενδυτές που αναζητούν πολιτική σταθερότητα εντός και εκτός Ελλάδος. Το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν τόσο θετικά είναι ενδεικτικό και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτό το αναγνωρίζουν πλέον και οι πολίτες, όπως έδειξαν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Και παίρνουν αποστάσεις από τον εύκολο λαϊκισμό, αριστερό και ακροδεξιό και επιλέγουν τη συμφωνία αλήθειας που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με στόχο τη σταθερότητα, την κανονικότητα, αλλά και την ανάπτυξη στον τόπο. Με αλήθεια, με σχέδιο, με σκληρή δουλειά και με συνεργασία.

Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαι στη πρώτη γραμμή. Κοντά στους πολίτες, «Μαζί στην πράξη». Και με τη δική τους βοήθεια και υποστήριξη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ως βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ποιο πολιτικό μήνυμα απευθύνετε στους πολίτες της Β’ περιφέρειας;

Οι πολίτες έζησαν με δραματικό τρόπο την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ που μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Είδαν τα ψέματα και την εξαπάτηση από τη μεριά εκείνων που θα καταργούσαν τα μνημόνια με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Έζησαν την παράλογη υπερφορολόγηση που κατέστρεψε τη μεσαία τάξη. Βίωσαν τη φτωχοποίηση της χώρας με την κυριαρχία της λογικής των επιδομάτων. Είδαν μπροστά τους την εθνική ταπείνωση με τη συμφωνία των Πρεσπών, που τραυμάτισε εμάς τους Μακεδόνες.

Στις 7 Ιουλίου χρειάζεται μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση. Γιατί αν δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και ισχυρή εντολή η ελληνική οικονομία δε θα μπορέσει να κινηθεί με την απαραίτητη  ταχύτητα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Μόνο έτσι, με μια ισχυρή εντολή, θα ξημερώσει μια αληθινά καινούργια μέρα. Και μόνο έτσι στις 8 Ιουλίου, η Ελλάδα θα είναι μια πραγματικά αυτοδύναμη χώρα.

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα θέματα για τα οποία θα αγωνιστείτε αν εκλεγείτε βουλευτής για την εκλογική σας περιφέρεια;

Με κυβέρνηση της ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα φυσήξει ξανά ο Βαρδάρης για να προχωρήσουν τα έργα. Και είναι ευτυχής συγκυρία που την ίδια στιγμή στο τιμόνι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στον δήμο Θεσσαλονίκης βρίσκονται ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δύο αυτοδιοικητικοί με όραμα, εμπειρία και ανοιχτούς ορίζοντες. Για να καταφέρουμε να κάνουμε ξανά τη Θεσσαλονίκη κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού και καινοτομίας και να βρει τη θέση που της αξίζει όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχουν τη δική τους κεντρική σημασία, έτσι ώστε αύριο να έχουμε περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα στα Αγγλικά, περισσότερους φοιτητές από όλη τη Βαλκανική, μεγαλύτερη ανάπτυξη αγγλόφωνων τμημάτων, αλλά και επιτέλους σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά, με την εφαρμοσμένη έρευνα.

Κρίσιμα αλλά και οραματικά θέματα για τη Θεσσαλονίκης είναι το μεγάλο πρότζεκτ για την πλήρη αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Αγγελοχώρι μέχρι το Καλοχώρι και η σύνδεση του λιμανιού της πόλης με την εθνική οδό, που θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές.

Τα δικά μας έργα δε θα είναι ούτε ζωγραφιστά σε μουσαμάδες, δε θα τα καμαρώνουμε πάνω σε ένα ακίνητο διακοσμητικό βαγόνι. Ούτε θα ταλαιπωρούν τον κόσμο, όπως συμβαίνει κάθε ημέρα στις αστικές συγκοινωνίες του νομού Θεσσαλονίκης.

Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα δώσω τη μάχη για αξιοπρεπείς αστικές συγκοινωνίες, για να μην είναι αποκομμένα τα χωριά του νομού Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσω τον αγώνα που έκανα ως δήμαρχος του μεγαλύτερου ηπειρωτικού δήμου στην Ελλάδα, με 47 χωριά και 660 χιλιόμετρα οδικού δικτύου.

Για έργα χειροπιαστά που θα δυναμώνουν τη Θεσσαλονίκη μέσα σε μια ισχυρή αυτοδύναμη Μακεδονία.

No Comments Yet

Comments are closed