Γ. Φλωρίδης: Θα χρειάζεται συναίνεση των θυμάτων για να αποφυλακιστούν κρατούμενοι «σκληρών» εγκλημάτων

από Team MyPortal.gr
sms

Στη διάταξη με την οποία θα αλλάξει η διαδικασία αποφυλάκισης για κρατούμενους «σκληρών» εγκλημάτων αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, επισημαίνοντας ότι «θα αφορά αδικήματα όπως οι δολοφονίες, οι βιασμοί, η ενδοοικογενειακή βία, η παιδοφιλία και άλλα που χαρακτηρίζονται από βία ή προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας».

«Τα δικαστικά συμβούλια, που θα αποφασίσουν επί των αιτήσεων αποφυλάκισης τέτοιων κρατούμενων, θα πρέπει να ενημερώνουν τα θύματα ή (εφόσον δεν είναι εν ζωή ή είναι ανήλικοι) τις οικογένειες τους, ότι θα εξεταστεί το αίτημα αποφυλάκισης και ότι έχει δικαίωμα η πλευρά του θύματος να υποβάλλουν ενστάσεις για το αίτημα αποφυλάκισης ή επιφυλάξεις αναφορικά με την ασφάλεια τους, σε περίπτωση που τελικώς αποφυλακιστεί ο καταδικασμένος δράστης», τόνισε ο υπουργός.

«Πλέον εξετάζεται η εν γένει συμπεριφορά του κρατούμενου για να υπάρξει αποφυλάκιση του, και όχι οι τυπικές προϋποθέσεις πχ. η έκτιση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου της ποινής», είπε στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι «είμαστε η πρώτη χώρα στις 46 του Συμβουλίου της Ευρώπης, που όταν έχουμε βαριά εγκλήματα, πχ. κακοποιήσεις γυναικών, έχει δικαίωμα να ακουστεί από τους δικαστές η πλευρά του θύματος», η οποία πάντως σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι δεσμευτική για το δικαστικό συμβούλιο ως προς την τελική απόφαση του.

«Σκεπτόμαστε να υπάρχει ηλεκτρονική επιτήρηση με βραχιολάκι όταν διατάσσονται περιοριστικά μέτρα»

Ο κ. Φλωρίδης επεσήμανε ακόμη, με αφορμή ερώτηση για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ότι «όταν ο δικαστής διατάζει περιοριστικά μέτρα πχ. για να μην πλησιάζει κάποιος μια γυναίκα στα 50 μέτρα, σκεπτόμαστε να υπάρχει ηλεκτρονική επιτήρηση, ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ώστε να ξέρουν οι Αρχές ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται αυτός σε βάρος του οποίου υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα»

«Στον νέο Ποινικό Κώδικα, κάναμε ξεχωριστό κεφάλαιο για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας. Εκεί είχε χαρακτηριστεί από άλλους και ως μια “έξυπνη” διάταξη ότι ο γιατρός, ο νοσηλευτής, ο ψυχολόγος έχει υποχρέωση να καταγγείλει ένα τέτοιο περιστατικό όταν το βλέπει μπροστά του και έχει από τον νόμο απόλυτη προστασία από οτιδήποτε πχ. μήνυση, πειθαρχικό έλεγχο κτλ.», είπε ο κ. Φλωρίδης, συμπληρώνοντας ότι «πολλά θύματα που υφίστανται βία δεν είχαν στο παρελθόν προστατευτικό περιβάλλον για να κάνουν καταγγελίες. Τώρα υπάρχει ένα τέτοιο περιβάλλον για να μπορεί να δέχεται καταγγελίες. Έγινε εκπαίδευση και στην Αστυνομία, η οποία έχει ιδρύσει και 63 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας».

«Κάθε ημέρα έχουμε χιλιάδες περιστατικά στα οποία επιλαμβάνονται η αστυνομία και οι εισαγγελείς. Ο εισαγγελέας έχει δικαίωμα πριν καν ασκήσει δίωξη, πριν δηλαδή να έχει κατηγορούμενο, να δώσει εντολή για περιοριστικά μέτρα ή να υποχρεώσει κάποιον να μετοικήσει απο το σπίτι του και να αφήσει την υπόλοιπη οικογένεια ή να πάρει σε μια δομή προστασίας τα θύματα ή τα υποψήφια θύματα. Σε λίγες ημέρες, θα είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία που εκδόθηκε τον Μάιο για την ενδοοικογενειακή βία, η οποία είναι αρκετά προωθημένη», ανέφερε.

Σε σχέση με την ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στον νέο Δικαστικό Χάρτη, επισημαίνοντας ότι «σε ετήσια βάση στην Αθήνα θα εκδικάζονται επιπλέον 20.000 υποθέσεις τον χρόνο. Έχουμε αυξήσει τις μονομελείς συνθέσεις δικαστηρίων και στα Εφετεία, που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται πιο γρήγορα οι αποφάσεις».