Γ. Αβαρλής: Θέλω ενεργό ρόλο του ΟΕΕ στη νομοθέτηση φορολογικών, ασφαλιστικών και αναπτυξιακών θεμάτων

από Team MyPortal.gr
sms

Ενόψει των εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ο επικεφαλής της παράταξης “Προοδευτικοί Οικονομολόγοι” στο τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Αβαρλής μιλάει για τις προτεραιότητες και τους εκλογικούς στόχους της παράταξής του.

Ποιος είναι ο στόχος της υποψηφιότητας σας και της παράταξης σας στο Οικονομικό Επιμελητήριο;

Η μακροχρόνια επαγγελματική μου δραστηριότητα ως λογιστής φοροτεχνικός και η ενασχόληση μου με τους συλλογικούς φορείς με παρακινεί να συμβάλω για μια ακόμη φορά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης στον κλάδο των οικονομολόγων με την παράταξη των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας. Στόχος μας είναι να κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο μια νέα πρόταση για την δημόσια οικονομική πολιτική αλλά και την θέση του οικονομολόγου στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Βλέπετε το Επιμελητήριο περισσότερο ως έναν συνδικαλιστικό φορέα για τα θέματα των μελών του ή ως έναν οικονομικό σύμβουλο της πολιτείας;

Το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ένας κορυφαίος τεχνοκρατικός εταίρος της πολιτείας. Απαιτείται να ξεφύγει από τον κύκλο της αδράνειας και των δημοσίων σχέσεων και να αποκτήσει δυναμικότερη παρουσία και συμβολή κατά την νομοθέτηση φορολογικών, ασφαλιστικών και αναπτυξιακών θεμάτων. Παράλληλα πρέπει να είμαστε παρόντες με διεκδικήσεις και συνεχής ενέργειες για την αναβάθμιση του κλάδου μας είτε αναφερόμαστε στους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες είτε σε συναδέλφους μισθωτούς.

Ποια θέματα των συναδέλφων σας μελών του ΟΕΕ θεωρείται πιο σημαντικά για τον κλάδο και θα θέλατε να αντιμετωπιστούν;

Πιστεύουμε πως απαιτείται μια λεπτομερής καταγραφή και περιγραφή των εργασιών που πραγματοποιεί ένας λογιστής-φοροτεχνικός. Ανάλυση των λογιστικών και φορολογικών εργασιών, της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και της κατάρτισης οικονομικών μελετών ενώ παράλληλα να καθοριστεί ποιος δύναται να τις διεκπεραιώσει λαμβάνοντας ως γνώμονα το πτυχίο και τα έτη προϋπηρεσίας του.

Στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία και εγκυρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από κανόνες δεοντολογίας.

Ταυτόχρονα υπάρχει επιτακτική ανάγκη για εκπαίδευση και επανεκπαίδευση όλων μας. Το Ο.Ε.Ε το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη της Κεντρικής Διοίκησης δεν κατάφερε να προσφέρει στα μέλη του επαρκής ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες σε θέματα επιμόρφωσης, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να επιβαρύνονται οικονομικά για τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια.

Στόχος μας η άμεση αναβάθμιση των σεμιναρίων που πραγματοποιεί το Ο.Ε.Ε., με την επικαιροποίηση και διεύρυνση του μητρώου εισηγητών, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της επανεκπαίδευσης των μελών, και την εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων ώστε να καλύπτουν και άλλους οικονομικούς κλάδους.

Ενώ για τους νέους συναδέλφους διεκδικούμε να ενταχθούν στην ευνοϊκή διάταξη του ασφαλιστικού νόμου για μειωμένες ασφαλιστικές όπως προβλέπεται για τους νέους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους μηχανικούς.

Χωράνε δυο καρπούζια σε μια μασχάλη; Και στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στο Οικονομικό Επιμελητήριο;

Και στους δύο φορείς δεν αισθάνομαι ότι “παίζω μπάλα” μόνος. Κάνουμε μια συλλογική δουλειά με τα άλλα μέλη της δημοτικής ομάδας στο Δήμο Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και αντίστοιχα μια δημιουργική προσπάθεια στο Επιμελητήριο με καλούς συναδέλφους. Όταν έχεις άξιους συνοδοιπόρους μπορείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες που διαμορφώνονται. Άλλωστε πιστεύω ότι η ιδιότητα μου ως Αντιδημάρχου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα συμβάλει δημιουργικά στην συμμετοχή μου στο Επιμελητήριο.

 Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πως το κρίνετε;

Το φορολογικό νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβερνητική πλειοψηφία. Οι φοροελαφρύνσεις προς αυτές τις κατηγορίες περιορίζονται τελικά σε 17 ευρώ μείωσης φόρων ανά φυσικό πρόσωπο την ίδια ώρα που υπάρχουν κραυγαλέες διευκολύνσεις και απαλλαγές προς του μεγάλου κεφαλαίου. Οι σταθεροί “αιμοδότες” του συστήματος που είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν την μερίδα του λέοντος στα κρατικά έσοδα ενώ τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα της προηγούμενης περιόδου, με βάση το φορολογικό νομοσχέδιο, καθίστανται μόνιμα.