Fuel Pass 2: Αυτά είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για να πάρετε το επίδομα

από Κρινής Παναγιώτης
sms

Ο δεύτερος γύρος του Fuel Pass αφορά περισσότερα νοικοκυριά, με το εισοδηματικό όριο για το οικογενειακό εισόδημα να αυξάνεται ουσιαστικά στις 45.000 ευρώ καθαρά, από 30.000 ευρώ που ήταν στο πρώτο πακέτο.

«Επεκτείνουμε την κάρτα καυσίμων για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με μεγαλύτερη επιδότηση και για εισόδημα το 2021 έως 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας και έως τα 45.000 ευρώ», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ουσιαστικά δηλαδή τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται, αφού από 30.000 δηλωθέν εισόδημα θα αυξάνεται το ποσό για κάθε παιδί και μέλος της οικογένειας κατά 3.000 ευρώ με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ.

 

Ένα από τα βασικά προβλήματα που ξεκαθαρίστηκε ήδη από νωρίς είναι τι συμβαίνει σε περίπτωση που το ρολόι της ΔΕΗ δεν είναι στο όνομα του αιτούντα αλλά βρίσκεται στο όνομα του ιδιοκτήτη από τον οποίο νοικιάζει ο δικαιούχος.

Όπως έχει ειπωθεί σε αυτήν την περίπτωση ο δικαιούχος δεν χάνει το επίδομα ρεύματος καθώς δικαιούχος θεωρείται όποιος έχει δηλώσει την συγκεκριμένη κατοικία ως κύρια στην φορολογική του δήλωσή και για το διάστημα μέσα στο οποίο αφορά η επιδότηση.

Δηλαδή δικαιούχους είναι όποιος εμφανίζεται στην φορολογική δήλωση του 2021 ή το 2020 να έμενε στο συγκεκριμένο ακίνητο για το οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν έχει καμία σχέση σε ποιον ανήκει το ρολόι της ΔΕΗ που τροφοδοτεί την κατοικία, σημασία έχει ποιος την είχε δηλώσει ως κύρια στην φορολογική δήλωσή. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Φοιτητική κατοικία.

Έτσι, για να μη υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια των αιτήσεων, η ΑΑΔΕ μέσω gov.gr και συγκεκριμένα για το επίδομα ρεύματος έχει δημιουργήσει μια ειδική εφαρμογή η οποία στην ουσία επιτρέπει σε κάποιον να δηλώσει την κύρια κατοικία του ή να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να μην χάσει το Power Pass.

Συγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας, έχετε τη δυνατότητα δήλωσης διεύθυνσης κατοικίας ανά μήνα ή για ένα σύνολο μηνών:

– για την κύρια κατοικία σας
– για την κατοικία εξαρτώμενων τέκνων σας που σπουδάζουν στο εσωτερικό (φοιτητών)

Η πλατφόρμα αντλεί τις διαθέσιμες πληροφορίες κύριας κατοικίας από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021. Εάν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εισοδήματος του 2021, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση φορολογικού έτους 2020, εφόσον έχει υποβληθεί μέχρι και την 1/5/2022. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα επισκόπησης καθώς και τροποποίησης των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί.

Προσοχή τι γίνεται αν έχετε αλλάξει κατοικία

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 3365/2022 ΦΕΚ Β2827/6-6-2022, εφόσον έχετε μεταβάλει την κύρια κατοικία σας κατά την 1/12/2021 ή 1/1/2022 (ανάλογα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωσή σας), πρέπει να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας για κάθε 1η ημέρα του μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022. Η πλατφόρμα δημιουργεί ισάριθμες δηλώσεις, μια για κάθε έναν μήνα που θα επιλέξετε.

Πώς θα δηλώσετε κύρια κατοικία

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Αναλυτικά:

Εισέρχεστε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς σας στο Taxisnet και επιβεβαιώνετε ότι τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.
Επιλέγετε αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση για εσάς ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς σας.
Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά μπορείτε:
είτε να τα επιβεβαιώσετε,
είτε να τα τροποποιήσετε μέσω της πλατφόρμας Δήλωσης Κύριας Κατοικίας για Powerpass (εδώ), η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση).
Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε να συμπληρώσετε το κινητό, το e-mail σας, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός σας λογαριασμός, στο οποίο πρέπει απαραίτητα να είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Εφόσον δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κινητό και email τρίτου προσώπου, στο οποίο θα λαμβάνετε τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις.
Πατώντας «Υποβολή», ολοκληρώνετε τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.