Φίλιππος Τσιμπόγλου: «Έφυγε» ο ανανεωτής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος

από Team MyPortal.gr
sms

Ανανεωτής της Εθνικής Βιβλιοθήκη Ελλάδος (ΕΒΕ) καθότι συνέβαλε καταλυτικά στο πέρασμά της στη σύγχρονη εποχή, κάνοντάς την πιο προσιτή στο κοινό, ο γενικός διευθυντής της ΕΒΕ, Φίλιππος Τσιμπόγλου, «έφυγε» σήμερα το πρωί από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Σημαντική είναι και η συμβολή του στη διάσωση και διατήρηση των τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού.

Με βαθιά γνώση για τις βιβλιοθήκες και το βιβλίο, με όραμα την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, με εκσυγχρονιστικές ιδέες και σύγχρονη αντίλιψη για τη λειτουργία των θεσμών, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου ανέλαβε το «τιμόνι» της ΕΒΕ το 2014 και σε μια περίοδο κρίσιμη για τον δύο αιώνων ιστορίας οργανισμό, έφερε εις πέρας το γιγάντιο έργο της μετεγκατάστασής της από το ιστορικό κτίριο της Αθηναϊκής Τριλογίας, στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Έθεσε επίσης τα θεμέλια για το Εθνικό Δίκτυο Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών σε στέρεες βάσεις.

«Με σπουδές στα Οικονομικά και στη Βιβλιοθηκονομία, και με πλούσιο επιστημονικό έργο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, τον θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας, σε μια πορεία προς το μέλλον» σημειώνει -μεταξύ άλλων- στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Κομβικό σημείο στην επιστημονική και επαγγελματική του πορεία ήταν το ζήτημα της συνεργασίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες, το οποίο και διερεύνησε στη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας» (εκδ. «Παπασωτηρίου», 2008).

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ήταν ex officio μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, προϊστάμενος του τμήματος Ανάπτυξης Βιβλιοθηκών στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, μεταξύ άλλων.