Φάρος γνώσης η έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» που λειτουργεί στη ΔΕΘ

από Team MyPortal.gr
sms

Ως φάρος γνώσης λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ η πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη».

Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια του γνωστού σε όλους, ομότιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Φωτιάδη ο οποίος με πολλή προσωπική δουλειά κατάφερε να συγκεντρώσει σε ένα χώρο 2.500 τ.μ. την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο κ. Φωτιάδης με τους συνεργάτες του επιμελήθηκε την έκθεση αυτή, που συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου Καλαμαριάς, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σπάνια ντοκουμέντα, βιβλία και εικόνες, χάρτες της ευρύτερης περιοχής του Πόντου αλλά και δεκάδες πίνακες ζωγραφικής και διάφορα έργα τέχνης μπορούν να θαυμάσουν όσοι επισκεφτούν την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου. Όπως τονίζει μάλιστα στο myportal.gr ο κ. Φωτιάδης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο και να ενημερωθούν, μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, για τη σημαντική πτυχή της Νεοελληνικής Ιστορίας που αφορά στον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου αλλά και για την αξία διατήρησης της μνήμης, κυρίως από τις νεότερες γενιές.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 2.5000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει την έκθεση και το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα. Ενώ, οι επισκέπτες προέρχονται όχι μόνο από την περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Βέβαια, δεν έχουν λείψει, όπως τονίζουν οι συνδιοργανωτές, επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ευρώπης που θέλησαν να δουν από κοντά και να γνωρίσουν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Το Σάββατο 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί σύντομη ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης και θα ακολουθήσει διαγωνισμός ζωγραφικής με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών που θα κληθούν να αποτυπώσουν στο χαρτί με τον δικό τους τρόπο την Γενοκτονία των προγόνων τους. Πενταμελής επιστημονική επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και τους καθηγητές πανεπιστημίου Κυριάκο Χατζηκυριακίδη και Κωνσταντίνο Φωτιάδη, θα επιλέξει τα δέκα καλύτερα έργα, τα οποία θα βραβευθούν με βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν και το ωράριο λειτουργίας της είναι καθημερινά και Σαββατοκύριακα από τις 9:00 π.μ έως τις 22:00 μ.μ. ενώ οργανώνονται ομαδικές ξεναγήσεις σε σχολεία, συλλόγους και φορείς, αλλά και ατομικές για όλο το κοινό. Ενώ, τις απογευματινές ώρες υπάρχει πλειάδα εκδηλώσεων αφιερώματα για τον Ποντιακό Ελληνισμό.