Φ. Γεννηματά: Θέλουμε μια προσεκτική απαγκίστρωση από τα Μνημόνια, ώστε η έξοδος να είναι οριστική

από Team MyPortal.gr
sms

“Συζητάμε για την προοπτική της Ελληνικής οικονομίας μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος. Πράγματι από τον Αύγουστο του 2018 εισερχόμαστε σε μια άλλη, διαφορετική περίοδο. Όχι όμως αυτή που περιγράφει ο κ. Τσίπρας. Ο οποίος αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις που συγκροτούν μαζί με εκείνες του Γ’ μνημονίου  πολύ βαριά «κληρονομιά» για την χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή με μια νέα, ικανή και αξιόπιστη Κυβέρνηση, που να προωθήσει συνθήκες εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, απέναντι στις διχαστικές και αδιέξοδες πρακτικές που τραυματικά βιώνει σήμερα, αιτιολογώντας το αίτημα της για άμεσες εκλογές.

Στη συνέχεια, η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως για να επιτευχθεί η καθαρή έξοδος, θα πρέπει να “στηρίξουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές που βοηθούν τις επενδύσεις, στηρίζουν το εισόδημα του εργαζόμενου και διασφαλίζουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, χωρίς νέες περιπέτειες”.

Πρότεινε τη συγκρότηση ενός μηχανισμού στήριξης των ελληνικών ομολόγων από τον ESM και την Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος θα αξιοποιεί τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM, την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και κάθε άλλη πρόσφορη στήριξη με παράλληλη αναδιάρθρωση και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ώστε να οδηγήσει και στη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5%, στο 2% του ΑΕΠ, απελευθερώνοντας έτσι πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Βασικές κατευθύνσεις της εθνικής γραμμής που προτείνει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στους θεσμούς, στο κράτος ώστε να μπει τέλος στις πελατειακές και κομματικές λογικές στην λειτουργία του, η μετατροπή του Υπερταμείου από ταμείο εκποίησης, σε Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και τέλος, η δημιουργία ενός νέου Κοινωνικού Κράτους για δίκαιη διανομή του νέου παραγόμενου πλούτου και μείωση των ανισοτήτων.

Όπως υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:

  •  Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  •  Αύξηση του κατώτερου μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  •  Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη 500 ευρώ
  •  Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς
  •  Προστασία των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς
  •  Ριζική αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου. Ο νόμος αυτός υπονομεύει την κοινωνική ασφάλιση, μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, εξοντώνει επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες με τις συνεχείς αυξημένες εισφορές».

“Εμείς είμαστε εδώ παρόντες και μάχιμοι για ό,τι υπαγορεύει το συμφέρον του λαού και του τόπου. Σας θέλουμε μαζί μας. Να βάλουμε ξανά τη σφραγίδα, της πολιτικής σταθερότητας και της προοδευτικής διακυβέρνησης, σε μια καλύτερη Επόμενη Μέρα για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες και τη Νέα Γενιά”, κατέληξε την ομιλία της στο τέλος.