Φ. Γεννηματά: Προσχηματικός ο διάλογος κυβέρνησης-Εκκλησίας

από Team MyPortal.gr
sms

Απάντηση προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, έδωσε με επιστολή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την άρνησή του να αποδεχθεί το αίτημά της για σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την εξέταση όλων των εκκρεμών θεμάτων που συνδέονται με τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Η κ. Γεννηματά υποστήριζε στο αίτημά της αυτό ότι οι ιστορικοί και διαχρονικοί δεσμοί του ελληνικού λαού με την Ορθοδοξία, αλλά και τα ευαίσθητα εθνικά θέματα που συνδέονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνιστούν προδήλως εθνικό και γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα. Ο κ. Βούτσης το απέρριψε επικαλούμενος ότι διεξάγεται ήδη διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας.

Σήμερα, στην επιστολή της, η κ. Γεννηματά επιμένει ότι «η διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας για τη συμφωνία που παραμένει σε εκκρεμότητα και δημιούργησε βαθιά κρίση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, καθώς και σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του κλήρου», δεν καλύπτει την πρότασή της, που αφορά «την ανάγκη διεξαγωγής ενός νηφάλιου και δημόσιου διαλόγου μεταξύ των νόμιμων εκπροσώπων και γνήσιων εκφραστών της λαϊκής βούλησης, δηλαδή των βουλευτών και της Εκκλησίας, στη Βουλή».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται ότι «ο διάλογος που διεξάγεται είναι προσχηματικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 7/12/2018 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος μιλούσε για συνταγματική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών και την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δήλωνε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση και δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση».

Η κ. Γεννηματά σημειώνει πως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήδη ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το άρθρο 3.

Όπως αναφέρει, το Κίνημα Αλλαγής προσεγγίζει πάντοτε το θέμα με πλήρη σεβασμό των διακριτών ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας και θεωρεί ότι στις σχετικές συζητήσεις θα ήταν σκόπιμο και χρήσιμο να κληθούν να ενημερώσουν την Εθνική Αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των λοιπών θρησκευτικών κοινοτήτων που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς στη χώρα για τα ισχύοντα ως προς αυτές, ώστε οι βουλευτές να έχουν πλήρη εικόνα.

Η Φώφη Γεννηματά υποστηρίζει ότι «με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης, οδηγηθήκαμε σε μια αναίτια κρίση στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Με την κυβέρνηση μάλιστα να διακηρύσσει πως θα φέρει ακόμη και μονομερώς, νομοσχέδιο στην Βουλή!».

Η ίδια κάνει λόγο για «βεβιασμένη άρνηση» του κ. Βούτση για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, καθώς «χάνεται μια ευκαιρία για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη στα μείζονα θέματα της διάκρισης των ρόλων Πολιτείας-Εκκλησίας και του εθνικά σημαντικού ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

«Η αρνητική στάση σας ευνοεί τη δημιουργία νέων αδιεξόδων» καταλήγει στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής η κ. Γεννηματά.