Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δικαίωση για τον Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

από Team MyPortal.gr
sms

Επανόρθωση για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου ζητεί με απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη» στην υπόθεσή του.

Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ το 2018, υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωσή του παραβιάστηκε το άρθρο 6 παράγραφος 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο κ. Γεωργίου είχε καταγγείλει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει το αίτημά του για προδικαστική παραπομπή, ενός νομικού ερωτήματος προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Είχε προηγηθεί η καταδίκη του, κατόπιν έφεσης, για δημοσιοποίηση εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ παρότι πρωτοδίκως είχε αθωωθεί για την εν λόγω κατηγορία καθώς για άλλες δύο που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 § 1της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προβλέπει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη κατά την εκδίκαση της έφεσης της αθωωτικής γι’ αυτόν απόφασης σε πρώτο βαθμό το 2017 και ζητεί την επανάληψη της διαδικασίας ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απόφασης, «ο κ. Γεωργίου κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος που προέκυψε από την υποτιθέμενη κατοχή θέσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ήταν στην ΕΛΣΤΑΤ, τη μη πραγματοποίηση συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου επί δέκα μήνες και τη δημοσιοποίηση εθνικών δημοσιονομικών πληροφοριών χωρίς τη συγκατάθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ. 

«Αν και αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό, το 2017 καταδικάστηκε στην έφεση για την τρίτη από αυτές τις κατηγορίες και
κρίθηκε αθώος για τις υπόλοιπες. Η υπόθεση αφορά έφεση επί νομικών ζητημάτων που άσκησε ο κ. Γεωργίου
στο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά την εν λόγω καταδίκη.
Βασιζόμενος στο άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,
ο κ. Γεωργίου καταγγέλλει ότι το Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για προδικαστική παραπομπή νομικού ζητήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς καμία αιτιολογία.»

Παραβίαση του άρθρου 6 § 1

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η επανάληψη της διαδικασίας ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνιστούσε κατάλληλη επανόρθωση για την παραβίαση των δικαιωμάτων του προσφεύγοντος. Ο προσφεύγων δεν προέβη σε καμία
αίτημα όσον αφορά την περιουσιακή ή ηθική βλάβη ή όσον αφορά τα έξοδα και τις δαπάνες».

Ο Ανδρέας Γεωργίου, επιχειρεί εδώ και καιρό να αποκαταστήσει τη φήμη και το όνομά του, καθώς η Ελλάδα τον έχει κατηγορήσει ότι διόγκωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία στα χρόνια της σοβαρής κρίσης χρέους, επιδεινώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δικαστικών αγώνων που δίνει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ο άλλοτε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο ίδιος δεν είναι μόνος του, καθώς στο πλευρό του συντάσσονται διεθνείς ομάδες οικονομολόγων και στατιστικολόγων, που υποστηρίζουν ότι η άλλοτε πολιτική ηγεσία της Ελλάδας τον χρησιμοποίησε ως «αποδιοπομπαίο τράγο», αρνούμενη να αναγνωρίσει ότι η κρίση χρέους υπήρξε συνέπεια μιας πολυετούς δημοσιονομικής σπατάλης.

Όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, η συγκεκριμένη υπόθεση συνιστά μια δοκιμασία για το ελληνικό δικαστικό σύστημα ως προς το κατά πόσον μπορεί να παραμείνει ανεξάρτητο από πολιτικές παρεμβάσεις.

«Έκανε το καθήκον του»

Σε παλιότερη δήλωση του στο Politico, ο Τεντ Τρούμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για τις Επιχειρήσεις και την Κυβέρνηση Μοσάβαρ-Ραχμάνι στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ είναι απολύτως ξεκάθαρος: «Ο Γεωργίου έκανε το καθήκον του όπως οι περισσότεροι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλο τον κόσμο. Διώχθηκε και διώκεται για την υπηρεσία του στην πατρίδα του».

«Το πρώτο ζήτημα αφορά στην ακεραιότητα του ελληνικού στατιστικού συστήματος που ο Γεωργίου αναμόρφωσε. Έπειτα είναι ο σεβασμός και η ακεραιότητα των επίσημων στατιστικών και των στατιστικολόγων σε όλο τον κόσμο, η επίδειξη ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα δεν κυριαρχείται πλέον από την κομματική πολιτική και η αποζημίωση για τη ζημιά που έχει γίνει στη φήμη και την προσωπική ζωή του Γεωργίου».

Ο Τρούμαν ασκεί, μάλιστα, εντονότατη κριτική, επισημαίνοντας ότι «προς το συμφέρον της χώρας τους, οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν το “Μεγάλο Ψέμα” και το ελληνικό δικαστικό σύστημα οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί σε αυτή τη διαδικασία».

Ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, είχε διοριστεί επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010, όταν είχε ήδη αποκαλυφθεί πως η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τόσο το επίπεδο του δημοσίου χρέους όσο και τα δημοσιονομικά ελλείμματα εν γένει, γεγονός που οδήγησε, τελικά στην είσοδο της χώρας στα «πέτρινα χρόνια» των Μνημονίων.

Τότε, ο κ. Γεωργίου είχε υπολογίσει ότι το πραγματικό έλλειμμα της χώρας ήταν ακόμη υψηλότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, στο 15,4% του ΑΕΠ. Μάλιστα, οι υπολογισμοί του είχαν επικυρωθεί από την Eurostat.