Ευ. Τσακαλώτος: Οκτώ ενστάσεις για τον προϋπολογισμό

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για έναν νεοφιλελεύθερο υπουργό: «Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν» αναφέρει ο πρώην υπουργός, που διατυπώνει οκτώ ενστάσεις επί του προσχεδίου:

«1) Περασμένα ξεχασμένα. Μπορεί να έχεις πει ότι δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο, έχουμε το 4ο και πιο σκληρό μνημόνιο, και ότι η οικονομία βουλιάζει, αλλά χρειάζεται να ξεχάσεις αυτά τα ρητορικά σχήματα, όταν είναι η σειρά σου να μεγαλουργήσεις.

2) Τα νούμερα είναι πάντα ευέλικτα και δεν χρειάζεται να στέκονται εμπόδιο σε ένα καλό αφήγημα.

3) Το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει δεν πρέπει ποτέ να σε ανησυχεί. Το υπολογίζεις στα 1,9 δισ. και ως καλός νεοφιλελεύθερος το καλύπτεις με τους γνωστούς τρόπους.

4) Επιλέγεις τον ρυθμό ανάπτυξης που σε βολεύει για να αυξηθούν τα έσοδα. Δεν σε επηρεάζει όλη η προηγούμενη εμπειρία των τελευταίων 30 ετών, που έχει αποδειχθεί ότι μια μείωση των φόρων επί των επιχειρήσεων ούτε τα έσοδα αυξάνει, ούτε την ανάπτυξη τονώνει.

5) Μειώνεις τους συντελεστές στις επιχειρήσεις και του χρόνου βλέπουμε τι θα κάνουμε με το κενό.

6) Από σεμνότητα, βλέπεις και άλλα στοιχεία που μπορούν να καλύψουν το κενό. Για παράδειγμα, υπόσχεσαι ότι ενάντια σε όλη την ιστορία και πρακτική της παράταξής σου θα γίνεις λιοντάρι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Και άρα ενσωματώνεις στον προϋπολογισμό 702 εκατ. από τη μείωση της φοροδιαφυγής.

7) Αυξάνεις τον ΕΝΦΙΑ, αλλά να είναι καλά οι φίλοι σου στα ΜΜΕ : «Ο ΕΝΦΙΑ θα αυξάνεται στον προϋπολογισμό, αλλά θα είναι σαν να μην αυξάνεται»

8) Τέλος, μην αγχώνεσαι για την επόμενη μέρα. Αν δεν σου βγουν όλα τα παραπάνω, εκεί είσαι, να αντιμετωπίσεις την όποια δημοσιονομική ανισορροπία προκάλεσες με περικοπές στο κοινωνικό κράτος καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

No Comments Yet

Comments are closed