«Έξι μέρες. Η διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων» στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

από Team MyPortal.gr
sms

Στις 15 Μαρτίου 2023 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτής της ιστορικής μνήμης εντάσσεται η έκθεση φωτογραφίας «Έξι μέρες. Η διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων» του Βασίλειου Τσιώληπου εγκαινιάσθηκε και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2023, στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στόχος της εν λόγω έκθεσης είναι να προσεγγιστεί η τραυματική μνήμη της αναχώρησης των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα του θανάτου μέσω του φωτογραφικού βλέμματος, ειδικότερα, μέσω της σύγχρονης φωτογραφικής αποτύπωσης μαρτυρικών ιστορικών τόπων.

Η Τέχνη συμβάλει, άλλωστε, ώστε να αποδοθεί συμβολικά το έγκλημα που διαπράχθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα, στην προκειμένη, να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με την «Προφορική Ιστορία», καθώς αξιοποιούνται προσωπικές προφορικές και γραπτές μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ο Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη, Χάιντς Σαλβατώρ Κούνιο, ο οποίος βίωσε τα δραματικά γεγονότα ως έγκλειστος των ναζιστικών στρατοπέδων του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, του Μελκ, του Μαουτχάουζεν και του Έμπενζεε.

Όσο για την ιδιαιτερότητα της έκθεσης, έγκειται στην χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας. Όπως διευκρινίζει το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του, «με σύμμαχο την τεχνολογία, ο επισκέπτης λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες πέρα από τις εικόνες που βλέπει. Οι φωτογραφίες αποκτούν φωνή, μουσική και ζωντανεύουν μπροστά μας, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν».

Την έκθεση επιμελούνται η Ξένια Ελευθερίου και η Λούση Ναχμία, στο κομμάτι της επαυξημένης πραγματικότητας ο Θεόδωρος Ράντος.

Η έκθεση, αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Διοργανώνεται επίσης από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Εκτός από την εν λόγω έκθεση, για τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, έχουν διοργανώνει αφιερώματα το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2-12/3) όπως και το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφουβ (21-29/3).

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αγ. Μηνά 11, Θεσσαλονίκη 546 24